Blog

Při zalévání rajčat jódem – jaké hrubé chyby se dělají?

83views

Používání chemických látek v zemědělství je klíčové pro ochranu plodin před chorobami a škůdci. Přípravky na ochranu plodin podporují dobré výnosy a bohatou úrodu tím, že bojují proti škůdcům a chorobám.

Mnozí majitelé kousku půdy na své zahradě, kteří se denně snaží zásobovat svůj stůl kvalitní, doma vypěstovanou zeleninou a ovocem, se raději vyhýbají používání těchto chemických přípravků a spoléhají na doma vyrobené přípravky a přípravky na ochranu rostlin, které jsou bezpečné pro lidské zdraví, které jsou definovány jako ekologické a které nepoškozují půdu, životní prostředí, zvířata ani ty, kteří konzumují zralé ovoce a zeleninu.

Takovým přípravkem je jód. Použití jódu k ochraně rajčat je zcela bezpečný a ekologický prostředek, který nachází výborné uplatnění při jejich pěstování.

Proč používat jodovou závlahu rajčat?

Zalévání rajčat jódem je klíčem k dobrým výnosům a způsobem, jak zajistit bohatou úrodu bez použití chemických látek. Mezi hlavní výhody používání jodu k postřiku nebo zalévání rajčat patří:

  • Chrání rajčata před bakteriálními chorobami, které mohou vážně ohrozit úrodu.
  • Lze použít k léčbě bakteriálních chorob, které napadly rajčata.
  • Fungicidní vlastnosti jódu umožňují prevenci a léčbu houbových chorob rajčat.
  • Jód lze také použít k potlačení virových chorob a škůdců napadajících rajčata. Je užitečný a účinný v boji proti mšicím, nosatcům a dalšímu hmyzu, který poškozuje celistvost zelených částí rajčat i samotných plodů.
  • Jód se snadno používá, nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti a je levný. Je snadno dostupný a rozšířený a několik kapek je zcela dostačujících, tj. jód je také ekonomickou metodou péče o rajčata. Jedna kapka na celé 3 litry vody stačí k dosažení cílů a péče o rajčata.
  • Biologicky aktivní metoda, zcela neškodná pro člověka, zvířata i životní prostředí.
  • Účinná metoda pro prevenci a léčbu chorob rajčat.
  • Usnadňuje vývoj rajčat a jejich růst.
  • Napomáhá výnosům a bohaté úrodě.
  • Lze použít různými způsoby v závislosti na fázi vývoje rajčat – zalévání ke kořenům, když mají sazenice 2 páry pravých listů, postřik na listy, použití ke krmení ve fázi plodů atd.
  • Použití jódu má příznivé účinky na vývoj, vyvazování a tvorbu plodů;
  • Jód zvyšuje imunitu rajčat a jejich odolnost vůči různým houbovým a bakteriálním chorobám.
  • Použití jódu v péči o rajčata zlepšuje výměnu dusíku. Jód se podílí na syntéze jednotlivých aminokyselin a bílkovin a je přírodním antiseptikem.
  • Jód lze použít jak pro zálivku kořenů, tak pro listový postřik rajčat.

Zalévání rajčat jódem – kde jsme udělali chybu?

Zalévání rajčat jódem je mimořádně účinné, pokud je aplikováno správně a ve správný čas. Chyby způsobené neznalostí, nedbalostí nebo nezkušeností mohou způsobit, že tato metoda bude zcela neúčinná. Znalost nejčastějších chyb při zalévání rajčat jódem umožňuje vyvarovat se jich. Mezi nejčastější chyby při zalévání rajčat jódem patří:

– Zalévání kořenů před vytvořením 2 párů listů.

– Příliš častá nebo příliš řídká aplikace jódu v péči o rajčata.

– Použití této metody k ošetření a prevenci chorob napadajících rajčata v horkých letních dnech nebo během/brzy po/těsně před deštěm. Načasování zalévání rajčat jódem je pro účinnost metody klíčové. Nejlepší je zvolit klidný, zamračený, suchý den bez deště nebo mrholení a nejlepší dobou pro zalévání je pozdní ráno, kdy se rosa vypaří a než znovu spadne, aby rajčata měla čas vstřebat cennou tekutinu.

– Nesprávné dávkování, které může rajčatům místo užitku uškodit. Jód má silnou koncentraci a agresivní působení, proto je správné dávkování tak významné. Je třeba najít přesné a bezchybné informace a časem ověřený recept na výrobu roztoku, striktně jej dodržovat, abyste se při používání jódu v péči o rajčata vyhnuli opačnému efektu. Zvýšením množství použitého jódu nad doporučené množství hrozí popálení listů rajčat.

Leave a Response