Blog

Proč je používání rychlého programu pračky ve skutečnosti velmi špatný nápad

92views

 

Použití rychlého programu pračky nemusí být nutně dobrý nápad. A není to jen otázka úspory peněz.

Dny trvají jen 24 hodin a všichni hledáme způsoby, jak tu a tam ušetřit pár minut a vše zvládnout doma. Domácí práce nám každý den zabírají spoustu času, a proto se může zdát, že využití rychlého programu pračky je dobrý nápad.

Koneckonců, kdo by nechtěl zkrátit čas strávený praním, zejména v náročném dni? Tato praxe však může mít škodlivé důsledky pro vaše oblečení, pračku, vaši peněženku i životní prostředí. V závislosti na způsobu použití není vždy dobrou volbou.

Hlavní nevýhodou rychlého programu je kvalita praní: není příliš účinný na silně znečištěné oděvy. Tyto zkrácené cykly, které často trvají 30 minut, neposkytují vodě a pracímu prostředku dostatek času, aby pronikly hluboko do tkaniny. To znamená, že odolné skvrny a usazené nečistoty nejsou řádně odstraněny. Navíc je máchání často méně účinné, což může na oblečení zanechat zbytky pracího prostředku, které vedou k podráždění pokožky a alergiím.

Dalším velkým problémem je předčasné opotřebení oblečení. Rychlé prací cykly mohou být k oděvům agresivnější, používají rychlejší a silnější odstřeďovací cykly, aby zkrátily dobu sušení. To může urychlit opotřebení, poškodit tkaniny a způsobit jejich rychlejší znehodnocení. Vůbec se nedoporučují pro jemné tkaniny, jako je hedvábí, vlna nebo krajka.

Pokud budete tento program používat příliš často, dojde k rychlejšímu opotřebení spotřebiče. Krátké programy nejsou nejodolnější variantou, protože pračka pracuje s vyšší intenzitou, aby dokončila cyklus v kratším čase. Ty budou energeticky náročnější a spotřebič se rychleji opotřebuje, čímž se zkrátí jeho životnost.

Je to také špatný nápad pro vaši peněženku, protože tyto programy často spotřebují více energie. Ačkoli nám logika říká, že čím kratší cyklus, tím nižší spotřeba energie, není to pravda, protože pračka musí všechno prádlo rychleji vyprat, vymáchat a odstředit. V důsledku toho je třeba ohřát vodu za kratší dobu, přičemž se využije maximální výkon odporů, a její odstřeďování bude rychlejší a výkonnější, takže spotřebujete více energie.

Kdy mám použít krátký cyklus? Když vaše oblečení není příliš špinavé, může to být řešení. Měli byste také dávat pozor, abyste buben nepřeplnili. Rychlé praní je účinné pouze pro malé množství prádla, jinak se voda a prací prostředek nerozloží rovnoměrně po oblečení a to se nevypere správně.

Leave a Response