Blog

Říká se, že chuť kávy ovlivňuje šálek, ze kterého ji pijete. Používáte některý z nich?

96views

Závisí chuť kávy také na šálku, ve kterém je podávána? Podle zkušeného oxfordského lektora ano. Jeho studie přinesla překvapivé výsledky. Čtěte dále a možná právě vy změníte barvu svého domácího nádobí.

Každý milovník kávy ví, že chuť jeho oblíbeného nápoje závisí na mnoha různých faktorech, od druhu použitých zrn až po přísady. Psychologie však dokazuje, že nejen na těchto proměnných záleží. Důležité je také to, z jakého šálku kávu pijeme. Jaká barva ji činí sladší a jaká výrazně kyselejší? Na toto téma bylo provedeno několik studií. Výsledky? Neuvěřitelné. Barva šálku je jen začátek.

Z jakého šálku pijete kávu vy?

Všichni víme, že jíme i očima. To se však říká v souvislosti s krásně nazdobenými pokrmy, lákavými ingrediencemi, dekoracemi na jídle. Záleží však i na něčem tak banálním (alespoň na první pohled), jako je barva pokrmů? V případě kávy ano, záleží. Touto otázkou se zabýval oxfordský profesor psychologie Charles Spence a další zainteresovaní vědci. Zde je jejich zjištění.

Experiment profesora Spence spočíval v tom, že účastníkům dával naprosto stejnou kávu ve třech různých šálcích – čirém, modrém a bílém. Výsledky byly poměrně jednoznačné. Účastníkům nejvíce chutnala káva z bílého šálku a nejméně káva z čirého šálku. Ta druhá jim prý obzvlášť nechutnala. Připomeňme si: šlo o stejný nápoj, který byl v bílých barevných šálcích.

Další výzkum

Profesor Spence není jediným vědcem, který tento typ výzkumu provedl. Podobné experimenty byly prováděny mimo jiné v Brazílii, kde se testovalo, zda chuť kávy ovlivňuje… tvar šálku. Opět bylo zjištěno, že na takových detailech záleží. V tomto konkrétním případě účastníkům zřejmě nejvíce chutnala káva z tzv. tulipánového šálku.

Jiná studie, o níž informoval server sciencedirect.com, zjistila, že růžová barva šálku dodává kávě sladkost, zatímco zelená nebo žlutá kyselost. Zajímavé je, že v roce 2020 se v časopise Food Quality and Preference objevil popis experimentu, který dokonce naznačoval… texturu šálku! Káva z drsného nádobí se účastníkům zdála kyselejší, zatímco nápoj z hladkého porcelánu byl výrazně sladší.

Změníte nyní typ nádobí, které používáte? Nebo jste toho názoru, že na vás tyto proměnné nemají vliv?

Leave a Response