Blog

Signalizujte, co znamenají černé skvrny na listech rajčat

310views

1. Nedostatek živin

Černé skvrny na listech rajčat jsou často způsobeny nedostatkem důležitých živin, jako je vápník, železo a hořčík. Bez těchto mikroživin se rostliny nemohou správně vyvíjet, což vede ke vzniku skvrn a dalších příznaků onemocnění.

2. Nadměrné používání minerálních hnojiv

Nadměrné používání minerálních hnojiv může také způsobit problémy. Pokud si všimnete stříbřitých nebo fialových květů na listech, může to být příznakem otravy rostlin nadměrným hnojením. V takovém případě je důležité přerušit používání hnojiv a propláchnout půdu čistou vodou.

3. Houbové a bakteriální infekce

Plísňové infekce, například způsobené houbou Septoria lycopersici, mohou vést k černým skvrnám na listech rajčat. Tyto infekce obvykle přezimují v půdě a za příznivých podmínek začnou infikovat rostliny. Bakteriální infekce mohou být rovněž příčinou černých skvrn a vyžadují zvláštní opatření k ošetření.

Jak se vypořádat s černými skvrnami?

1. Ošetření fungicidy

Účinným způsobem řešení houbových infekcí je použití měďnatých přípravků nebo systémových fungicidů, které pronikají do rostlinných pletiv. Důležité je použít vhodné koncentrace – 1% roztok za deštivého a chladného počasí a 3%, pokud se černé skvrny již nacházejí na kořenech rostlin.

2. Biologické přípravky

U rajčat, která již začala dozrávat, je vhodné použít biologické přípravky, jako jsou trichodermin a fytosporin, které jsou bezpečné pro lidi i zvířata. Tyto přípravky jsou účinné a neobsahují chemické látky, které by mohly ovlivnit kvalitu ovoce.

3. Lidové prostředky

V boji proti černým skvrnám mohou pomoci i lidové prostředky, jako je postřik zředěnou syrovátkou, česnekový nálev a odvar z popela. Tyto metody jsou přirozené a bezpečné a zároveň mohou poskytnout účinnou ochranu proti těmto chorobám.

Preventivní opatření

1. Ošetření osiva

Před výsevem by se měla všechna semena, včetně zakoupených, pokud nejsou ošetřena výrobcem, namočit na 20 minut do světlého roztoku manganistanu draselného a poté propláchnout v tekoucí vodě. Tím se zničí spory hub a bakterie na povrchu semen.

2. Výsev

Střídání plodin je důležitým preventivním opatřením, aby se zabránilo opětovnému napadení. Rajčata by se neměla vysazovat každý rok na stejné místo. Střídání plodin zabraňuje hromadění patogenů v půdě a snižuje riziko infekce.

3. Příprava půdy

Půda musí být dobře připravena a dezinfikována. Jílovitá půda by měla být zředěna pískem, aby se zlepšila drenáž a provzdušnění. Po sklizni je třeba půdu očistit od rostlinných zbytků a dezinfikovat síranem měďnatým.

Černé skvrny na listech rajčat jsou vážným signálem problémů, které mohou vést ke ztrátě úrody, pokud se včas nezasáhne. Je důležité určit jejich příčinu a přijmout vhodná léčebná a preventivní opatření. Dodržováním rad uvedených v tomto článku můžete rajčata ochránit a těšit se ze zdravých a chutných plodů z vaší zahrady.

Leave a Response