Blog

Smíchejte s vodou a zalijte okurky. Chraňte je před teplem

148views

Vysoké teploty podporují pěstování teplomilné zeleniny, mezi kterou patří i okurky, oblíbené mezi Slováky. Stačí jen trochu slunce a vody, abyste během sezóny sklidili bohatou úrodu. Ale pozor: přílišné teplo může rostlinám uškodit.

Ačkoli se okurky rády „vyhřívají“ na slunci, dlouhodobé horko je docela ohrožuje. To však lze snadno napravit použitím domácího kondicionéru na okurky, který je ochrání před škodlivými účinky přílišného tepla.

Pěstujete okurky? Pozor na horko

Okurky rozhodně patří mezi rostliny, které milují teplo. Ve stínu se jim příliš nedaří, ale na druhou stranu jim příliš mnoho slunečního světla může spálit listy, proto jim nejlépe vyhovuje rozptýlené světlo. Ale co v horkém počasí?

Okurky také potřebují vlhký substrát a delší horké počasí může vést k vysychání půdy. Druhým problémem jsou vysoké nároky okurek na živiny. Rostlina ztrácí mnoho energie v boji s účinky vysokých teplot, proto je třeba ji zejména v tomto období zásobovat živinami.

Pravidelné zalévání a jednoduché hnojení nestačí. Vyzkoušejte doma vyrobený doplněk živin, který udrží listy okurek zelené a plody pevné a zdravé. Potřebujete jen vodu, pivo a… kolu.

Toto je způsob, jak posílit okurky v horkém počasí.

Pivo je tajnou složkou mnoha přípravků, které používají zkušení zahrádkáři. Tajemství tohoto nápoje spočívá v kvasnicích, které obsahují cenné vitaminy a minerální látky, jež rostlinám dodávají živiny. Kromě toho kvasnice působí proti houbovým chorobám, které ohrožují okurky během veder.

Jakými vlastnostmi se naopak pyšní kola? Z hlediska pěstování okurek je klíčový obsah kyseliny fosforečné v tomto nápoji, která je důležitou složkou ochrany rostlin, jež se používá i v hotových přípravcích.

Recept na výživu okurek

Chcete-li si připravit domácí hnojivo na posílení okurek, otevřete dvě láhve nebo plechovky piva a litrovou láhev koly. Nápoje musí být před použitím sycené oxidem uhličitým, proto je nutné je otevřít předem.

Litr piva a litr koly se po sycení oxidem uhličitým smíchá s 10 litry vody. Připraveným odvarem se zalévají okurky při pokojové teplotě v týdenních intervalech, přičemž kúra se provádí ráno nebo večer. Tím zajistíte, že zelenina dostane potřebné živiny, aby přežila vysoké teploty.

Leave a Response