Blog

To je nejlepší trik proti slimákům v našich sazenicích.

39views

Právě jsme přesadili sazenice zeleniny na zahradu. Květy začínají kvést a mladé rostlinky se pnou vzhůru. To znamená jediné – opravdové žně pro slimáky, kteří jsou jedním z hlavních škůdců na našich pozemcích.

Malá populace slimáků není až tak škodlivá, ale velké množství těchto tvorů na našich pozemcích se může vážně podepsat na výnosu našich plodin. Co můžete udělat pro to, aby se na vaší zahradě slimáci nevyskytovali?

Slimáci a hlemýždi – skutečná pohroma pro zahrady

Slimáci a hlemýždi jsou jedni z nejčastějších škůdců našich zahrad. Přestože vypadají poměrně nenápadně, jejich zvýšená aktivita nezůstane bez povšimnutí.

Slimáci mohou být v malém množství dokonce prospěšní – živí se odumřelou organickou hmotou, požírají tlející části rostlin i plevel. Problém nastává, když se populace plžů zvýší a začnou se živit zdravými rostlinami – zeleninou a květinami.

Slimáci milují čerstvé listy a plody, ale obzvlášť si pochutnávají na mladých výhoncích rostlin, které okusují ze sazenic a stromků. Během krátké doby mohou zničit celou úrodu. Ukazuje se však, že za slimáky na zahradě si často můžeme sami.

Co přitahuje slimáky na zahradu?

Existuje několik věcí, díky kterým se slimáci na našich zahradách cítí dobře. Kromě potravy, tedy rostlin rostoucích na záhonech, mají rádi teplo a vlhko. Vlhká půda je pro ně skutečným rájem.

To samozřejmě neznamená, že bychom měli přestat rostliny zalévat. Existuje však jedna věc, kterou děláme pro zadržení vody v půdě a kterou slimáci a plži milují. Je to mulčování.

Tato úprava spočívá v pokrytí povrchu substrátu, do kterého jsou rostliny zasazeny, organickým nebo anorganickým materiálem. Tím se zabrání odpařování vody a půda zůstane vlhká, což je ideální pro slimáky a plže.

Chcete se zbavit slimáků? Buďte opatrní při mulčování

Pokud se rozhodnete mulčovat, používejte materiály, které slimákům nechutnají. Dobře se hodí rouno, dřevní štěpka nebo kůra.

Kompostový mulč je pro slimáky nejlákavější. Rozkládající se rostliny jsou pro tyto měkkýše lahůdkou, takže pokud se potýkáte s napadením slimáky, kompostovému mulči se raději vyhněte. Případně je dobré rozkládající se materiál na záhonech důkladně prohlédnout a škůdce ručně odstranit.

Leave a Response