Blog

Zde je tajemství štíhlé postavy řeckých žen. Pijí kávu s doplňkem, který stimuluje střeva.

143views

Káva se v poslední době stala vděčným předmětem experimentů. Neustále se objevují nové nápady. Není to tak dávno, co Anna Lewandowska vychvalovala takzvanou „neprůstřelnou“ kávu, tedy s přidaným tukem, a nyní získává na popularitě nápoj řeckého typu.

V Řecku všichni milují kávu. V této zemi se zrodila oblíbená cold brew káva. Jedná se o frappe. Na jeho základě vznikly pozdější verze ledových káv. Bude další nápad na řeckou kávu stejně populární?

Nejen na humus

Znáte pastu tahini? Je silně spojena s blízkovýchodní kuchyní. Přidává se do humusu a používá se jako základ pro chalvu. Právě tento tajný přídavek do řecké kávy je nyní stále populárnější i v jiných zemích. Proměňuje tento nápoj v ještě zdravější a výživnější.

Spolehlivá vláknina

Tahini je pasta, která se vyrábí z pražených a mletých sezamových semínek. Ačkoli čajová lžička tahini obsahuje asi 42 kcal, její přidání do kávy může pomoci při hubnutí. Vše bude jasné, když se zmíní název často používaný v souvislosti s hubnutím. Jde samozřejmě o vlákninu, na kterou jsou sezamová semínka bohatá. Sezamová semínka jsou bohatá na vlákninu, která zajišťuje dlouhotrvající pocit sytosti, příznivě působí na trávicí systém a pomáhá zbavovat se nečistot ve střevech.

Potřebné vitaminy

Vláknina je velmi důležitá, ale není to jediný důvod, proč vyzkoušet kávu tahini. Tato pasta je také bohatá na vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo nebo zinek. Obsahuje esenciální mastné kyseliny a rostlinné bílkoviny, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Sezam navíc obsahuje antioxidanty, které mají antidepresivní a protizánětlivé účinky.

Uvařte si kávu jako v Řecku

Příprava kávy s tahini? Není nic jednoduššího. Podle mého názoru chutná černá káva bez cukru s tahini nejlépe, ale můžete vyzkoušet i jiné verze. Uvařte si kávu, nechte ji mírně vychladnout a přidejte do šálku lžičku nebo méně sezamové pasty.

Sezamová pasta má intenzivní chuť, takže její množství volte podle svých preferencí. A jak to dělají Řekové? Pokud máte doma kávovar, můžete to vyzkoušet. Nasypte jemně mletou kávu do konvice, zalijte vodou a zamíchejte. Uvařte kávu. Do šálku dejte pro vás správné množství tahini a postupně přidávejte kávu za stálého míchání. Když se tahini rozpustí, je řecká káva s tahini hotová. Má oříškovou chuť. Cukr není vůbec potřeba.

Leave a Response