Blog

Hledáte kvetoucí rostlinu pro stinná místa na zahradě, terase a balkoně? Měsíček lékařský vám vytrhne trn z paty.

101views

Zatímco mnohé letničky a balkonové rostliny potřebují ke svému růstu slunce, netýkavky (Impatiens) ho nepotřebují. Tato nádherně kvetoucí rostlina je nejšťastnější v polostínu až stínu.

V záplavě oblíbených letniček a balkónových rostlin stojí měsíček trochu stranou. Jsou jako ostřílení univerzální vojáci v záloze. Když je však povoláte do služby, rozzáří vaše zahrady, terasy i balkony. A některé měsíčky lze pěstovat jako hrnkové rostliny v interiéru.

Podívejte se na tuhle krásku. Měsíčky vám budou dělat radost na zahradě i v nádobách:

 

Pro zahrady a balkony

Měsíčky (rod Impatiens) jsou velmi rozšířené, jejich počet se počítá na stovky. Stačí je však zúžit na čistě okrasné rostliny pro zahradu, balkon nebo i domácnost a rychle se v nich zorientujete. V našich podmínkách se měsíčky většinou pěstují jako letničky.které bohatě kvetou až do podzimu, nebo jako přenosné rostliny.

Potěší na záhonech, jako podrost pod vysokými keři a stromy. (výsadba za tímto účelem je ideální s ohledem na zastínění vyššími rostlinami), nebo ve kontejnery. Skvěle vypadají také v záclonách. Při pěstování v květináčích a truhlících nezapomeňte na drenáž.

A chybu neuděláte ani v interiéru, pokud komárům poskytnete blízkost zvlhčovače vzduchu.

Květiny jako princezny

Sedmikrásky jsou jedny z mála letniček, které mají rády polostín až stín, a existují moderní odrůdy odolné vůči slunci.. Podobně všestranné květiny se hledají těžko. Mají také mnoho pestrých barev, některé měsíčky jsou dvoubarevné a mohou mít květy jednoduché, poloviční nebo plné. Pokud vám někdo řekne, že roste sedmikráska, která vypadá jako růže.bude mít pravdu.

Naši oblíbení

Často pěstujeme měsíček turecký (Impatiens walleriana). Nádherně vypadá také robustnější netýkavka Hawkerova (Impatiens New Guinea). A netýkavku balzamínovou (Impatiens balsamina) pěstovaly už naše prababičky.

Samozřejmě pobaví i exotická kopřiva konžská (Impatiens niamniamensis), která obvykle tráví léto venku a na podzim migruje zpět domů.. Pro svůj atypický tvar květu je lidově nazývána papouščí květina.

Buďte opatrní při zalévání.

Krásně kvetoucí měsíčky ocení vlhkou půdu a pravidelnou dávku živin pro podporu růstu. Jen pozor na to, že jsou náročné na vodu. Kopřivy potřebují trvale vlhkou půdu, ale nesmí být přemokřená. Pokud náhodou zapomenete zalít, napravte to a rostlina se vrátí do formy. Časté vynechávání vody však kopřivám již nevyhovuje.

Proč se jim říká skřítci

Pojmenování těchto vděčných květin pro polostín a stín vede k dojmu, že narcisy jsou náročné na pěstování, což jsme vyvrátili. Latinský název Impatiens se překládá jako „netrpělivý“, ale spíše jde o to, že se jedná o pokud se zralého plodu jen dotknete, semena doslova vystřelí. Pokud to nechcete, je lepší se jich nedotýkat.

Leave a Response