Blog

Jak chránit okurky, aby byly zdravé a bujně plodily po celé léto?

179views

Jód a manganistan draselný hrají důležitou roli nejen v lékařství, ale také v zahradnictví. Používají se jako univerzální prostředek pro péči o rostliny a jako rychlá pomoc proti různým chorobám, jako je pozdní plíseň, padlí a kořenová hniloba.

Prostředky proti chorobám okurek

Přestože pěstování okurek není složité, jedná se o zeleninu náchylnou k chorobám. Nevhodné podmínky, choroby jiných rostlin ji mohou vystavit stresu a zvýšit nemocnost. Jak chránit okurky před chorobami pomocí jednoduchých opatření? Níže najdete popis oblíbených domácích metod ochrany z jednoduchých složek s antiseptickými vlastnostmi, které lze použít k ochraně rostlin před houbovými a bakteriálními chorobami.

Úloha jódu při zalévání okurek

Jód má pro okurky a další zahradní plodiny mnoho příznivých vlastností. Působí jako antiseptikum a baktericid a také jako univerzální hnojivo. Na jód reagují zvláště pozitivně okurky, rajčata, zelí, brambory, lilky, papriky a jahody. Pomáhá v boji proti různým houbám, virům a bakteriím, jako jsou plíseň, hniloba a moučnivka. Existuje mnoho receptů na použití jódu na zahradě.

Univerzální hnojivo s jódem

Nejběžnějším způsobem použití jódu jako hnojiva je příprava vodného roztoku. Poměr je 40 kapek jódu na 10 litrů vody. Rostliny se zalévají po objevení se květů, přičemž se pod každý keř nalije 0,5 litru. Tento postup se opakuje každé 3-4 týdny. Papriky a zelí se zalévají stejným roztokem, když začnou tvořit klasy (1 litr na každý keř po zalití samotnou vodou).

Jód proti plísni rajčat a brambor

Na plíseň rajčat a brambor se používá jiný poměr: 4 kapky jódu na 10 litrů vody. Rostliny se zalévají tak, že se pod každý keř nalijí 2 litry.

Mléko s jódem pro okurky a rajčata

Mléko s jódem má příznivé výživové účinky a pomáhá v boji proti stávajícím onemocněním. Pro přípravu směsi na zalévání okurek smíchejte 10 litrů mléka s vodou v poměru 1:5 a poté přidejte 10 kapek jódu. Zalévejte rostliny. Tato metoda se používá také u rajčat.

Jód proti moučnivce

Směs manganistanu draselného a jódu v různých poměrech může zachránit okurky a cukety před plísní. Recept: 10-12 kapek jódu, 9 litrů vody a 1 litr nízkotučného mléka. Rostliny se tímto roztokem stříkají každé dva týdny, dokud choroba nezmizí. Kromě toho tento roztok podporuje růst a zvyšuje výnos.

Sražené mléko s jódem na různé choroby okurek

Sražené mléko s jódem se používá k ochraně před různými chorobami. Poměr je 10 litrů vody, 30-40 kapek jódu a 1 litr syrovátky nebo zakysaného mléka. Směs se důkladně promíchá a jednou za tři týdny před první sklizní se jí postříkají okurky.

Kyselina boritá s jódem jako podpora rostlin při nasazování plodů

Kyselina boritá s jódem se používá pro lepší nasazení plodů a prevenci chorob. Poměr: 1:1: 10-15 kapek jódu, 0,5 čajové lžičky kyseliny borité, 10 litrů teplé vody. K tomuto roztoku se přidá 1 litr syrovátky a rostliny se postříkají. V létě stačí 2-3 takové postřiky.

Měď v péči o okurky a rajčata

Měd je účinným prostředkem proti různým onemocněním. Obsahuje měď, která pomáhá chránit rostliny před houbovými a bakteriálními chorobami. Používá se ve formě postřiků.

Přečtěte si také:

Leave a Response