Blog

Jaká pravidla je třeba dodržovat, aby řepa rostla sladká a velká?

96views

Mnoho zahrádkářů sní o tom, že vypěstují řepu, která bude nejen šťavnatě červená a sladká, ale také pořádně velká. Ne vždy se však při pěstování podaří těchto impozantních parametrů dosáhnout.

Aby řepa dorostla do požadované velikosti, doporučují odborníci dodržovat několik klíčových pravidel.

Základní pravidla pro úspěšné pěstování řepy

PH půdy pro pěstování řepy

Zatímco některé rostliny snášejí různé úrovně kyselosti, řepa je v tomto ohledu velmi náročná. Pro její správný růst je nezbytné odkyselení půdy. Tento postup by měl být proveden před výsadbou.

Červená řepa preferuje půdy s pH v rozmezí 6,0-7,5. Nejvhodnější jsou půdy s mírně kyselým až neutrálním pH, protože za takových podmínek řepa nejlépe přijímá živiny. Při hodnotách pH nižších než 6,0 se zvyšuje riziko nedostatku živin, což může negativně ovlivnit růst rostlin a výnos.

Správný substrát pro pěstování řepy

Význam kvality půdy pro pěstování řepy nelze podceňovat. Aby rostla velká a chutná, musí být půda dobře odvodněná a musí poskytovat dostatek vzduchu. Musí umožňovat volný růst kořenů a nesmí nadměrně zadržovat vodu. Řepa špatně roste v příliš těžké půdě, která může vést ke stagnaci vody a horšímu vývoji kořenů.

Hustota výsevu

Je důležité mít na paměti jedno jednoduché pravidlo: řepa nedosáhne velkých rozměrů, pokud nemá dostatek prostoru pro růst. Proto je tak důležité prořezávání mladých rostlin.

Řepu je třeba vysévat do správné hloubky (asi 2-3 cm) a ve správných rozestupech (asi 10-15 cm mezi rostlinami a 30-45 cm mezi řádky), aby rostliny měly dostatek prostoru k růstu. Pravidelné kypření půdy zajistí dobré provzdušnění kořenů a zlepší strukturu půdy.

Uplatňování těchto postupů zvyšuje šance na zdravou a bohatou úrodu červené řepy.

Leave a Response