Blog

Kávu byste neměli pít s jídlem vůbec. Tohle je to, co dělá s vaším tělem

141views

To by měl vědět každý, kdo pije kávu. Přestože je tento černý nápoj známý svými mimořádnými zdravotními účinky, existuje období, kdy jeho pití přináší více škody než užitku. A není to jen večer a poslední hodiny před spaním!

Milovníci kávy by měli mít radost. Vědomí, že jejich oblíbený nápoj není vůbec škodlivý a že při rozumném pití podporuje fungování organismu na několika různých úrovních, se stalo téměř samozřejmostí. Téměř – protože škodlivé mýty se ve společenském diskurzu stále čas od času objevují. A mezi všemi těmito falešnými pomluvami je jen jeden pravdivý aspekt, o kterém chceme dnes hovořit. Opravdu stojí za to o něm vědět.

Může se káva pít kdykoli a kdekoli?

Buďte si jisti, že v tomto odstavci nenarazíte na truismy typu: nepijte kávu večer, protože neusnete. To už ví každý, stejně jako to, že nadužívání kofeinu může dříve či později vést k lehčím či vážnějším následkům. Ne, dnes vám poskytneme poznatek, o kterém jste možná dosud nevěděli. Takže: existuje bod, kdy káva nadělá více škody než užitku? Bohužel ano.

Který okamžik dne máte na mysli? No, v tuto chvíli se zprávy zhoršují. Těch momentů je několik. Ve skutečnosti jich je tolik, kolik je během dne…. okamžiků, kdy konzumujete jídlo. Bolestnou pravdou je, že káva (stejně jako čaj) by se nikdy neměla pít během oběda, snídaně a samozřejmě ani večeře.

Proč by se káva neměla pít během jídla?

Podle odborníků by mezi pitím kávy a jídlem měla uplynout alespoň hodina. Proč? Je to velmi jednoduché. Káva zhoršuje vstřebávání některých živin z potravy. Týká se to například železa, minerálu nezbytného pro správnou funkci svalů.

Závěr je velmi prozaický. Počkat hodinu po jídle na kávu by nám nemělo činit velké potíže a tato záležitost stojí za zvážení.

Leave a Response