Blog

Kouzlo studeného porcelánu: Velikonoční ozdoby ze škrobu a jedlé sody!

101views

Studený porcelán je univerzální modelovací materiál, který si zamilují děti i dospělí. Hlína je lehká, tvárná, skvěle vypadá a hlavně si ji můžete snadno a levně vyrobit doma! Díky těmto vlastnostem je to ideální materiál, ze kterého můžete vykouzlit krásné velikonoční a jarní ozdoby.

S pravým porcelánem nemá kromě sněhobílé barvy nic společného. K výrobě tohoto studeného porcelánu doma potřebujete pouze ingredience, které máte běžně ve spíži nebo které můžete levně koupit v každém supermarketu.

Z hotové hmoty můžete vytvořit v podstatě cokoli, záleží jen na vaší zručnosti a fantazii. Můžete ji modelovat, vyválet na placku a pomocí formiček vykrajovat různé tvary (vajíčka, srdíčka, zajíčky atd.).

Co budeme potřebovat?
  • 1/4 šálku jedlé sody
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku studené vody
Postup:

(1) Všechny ingredience vložte do nepřilnavé pánve (např. teflonové) a za studena je promíchejte.

(2) Pomalu zahřívejte na mírném plameni za stálého a důkladného míchání, aby směs postupně začala houstnout.

(3) Po dosažení určité teploty začne soda reagovat, syčet a začnou se tvořit hrudky, což není důvod k panice! Stáhněte plamen a pokračujte v míchání směsi ještě několik minut, dokud se nespojí, nezačne se odlepovat od pánve a nebude zcela čirá.

(4) V této chvíli ji přendejte z pánve na pečicí papír, zabalte a nechte vychladnout. Pokud se stane, že se směs příliš zahřeje a začne na pánvi tuhnout, nedělejte si s tím starosti. Je možné ji znovu zředit vodou a znovu zahřát do tvárného stavu.

(5) Ještě teplou hmotu pak důkladně propracujte rukama, jako byste připravovali těsto. (Pozor! Těsto nezpracovávejte ihned po vyjmutí z pánve, protože bude opravdu velmi horké. Nechte ho chvíli vychladnout a zpracovávejte ho ještě teplé.)

Inspirace pro tvorbu: Těsto na bábovku se může stát i vánočkou:
Pokud stále hledáte inspiraci pro svůj interiér, neváhejte si přečíst tento článek.

Leave a Response