Blog

Pět chyb při zalévání okurek, které snižují výnosy. Vyvarujte se jich a budete mít co chroupat.

125views

Pěstování okurek může přinést bohatou úrodu, pokud se o rostliny správně staráte. Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o okurky je správné zalévání. Chyby při této činnosti mohou bohužel výrazně snížit množství a kvalitu úrody. Prozradíme vám, co okurky nemají rády a jak a čím je správně zalévat, abyste zabránili žloutnutí listů.

Co okurky nemají rády?

Okurky jsou rostliny se zcela specifickými nároky, které je třeba při jejich pěstování zohlednit. Především okurky nemají rády sucho, protože mají mělký kořenový systém, který vyžaduje pravidelnou a rovnoměrnou zálivku. Příliš suchá půda může vést ke zpomalení růstu a snížení výnosů.

Nadměrné množství vody je stejně škodlivé jako její nedostatek. Neustálé zamokření může vést k hnilobě kořenů a rozvoji houbových chorob a padlí, které způsobují houbám podobné organismy. Okurky potřebují ke správnému vývoji silné sluneční světlo a nemají rády stín. Plné sluneční světlo by na ně mělo dopadat šest až osm hodin denně.

Bez vlivu na vývoj těchto rostlin není ani typ půdy. Okurky nebudou růst v těžké, jílovité půdě s příliš kyselou reakcí, která jim brání přijímat živiny. Nejvhodnější je pro ně půda s pH 6,0 až 7,0.

Jak by se měly okurky zalévat, aby měly zdravou a bohatou úrodu?

Nejlepší je zalévat měkkou, chladnou vodou o pokojové teplotě, protože tyto rostliny snadno utrpí tepelný šok, který zpomaluje jejich růst. Stejně jako všechny rostliny by se i okurky měly zalévat ráno nebo večer. Cílem je zabránit spálení listů během poledního horka a rychlému odpařování vody. Voda se lije těsně pod kořen, aby se zabránilo přemokření listů a květů, které by mohlo přispět k rozvoji houbových chorob.

Aby vaše okurky poskytly bohatou úrodu, můžete je zalévat cukrem. Rozpusťte dvě polévkové lžíce cukru v litru vody a keříky zalijte. Stačí to udělat jednou měsíčně v době kvetení a plodů.

Čím mám zalévat okurky, abych zabránil žloutnutí listů?

Žloutnutí listů okurek může být důsledkem nedostatečné zálivky nebo nedostatku vhodných živin, ale může být také příznakem první fáze houbových chorob. Nejčastější příčinou je nedostatek hořčíku nebo dusíku, proto je vhodné jim tyto živiny dodávat. Okurky je pak možné zalévat slepičím trusem.

V případě houbových onemocnění může být řešením obyčejný aspirin. Rozpusťte jednu tabletu v litru horké vody a po rozpuštění roztok zřeďte devíti litry studené vody. Zalévejte okurky aspirinem jednou týdně a jejich listy nebudou žloutnout. Na vzhled listů má vliv i teplota vody. Příliš studená voda plodinu zničí; nejlepší je zalévat okurky dešťovou vodou.

Pět nejčastějších chyb při zalévání okurek

Při zalévání okurek se můžete dopustit několika častých chyb, které mohou vést k nižším výnosům. Zde je pět nejčastějších z nich:

  • Nepravidelné zalévání: Nepravidelné zavlažování půdy může způsobit stres rostlin z nedostatku vody, což vede k praskání plodů a snížení výnosů;
  • Povrchové zavlažování: Zavlažování pouze na povrchu bez dostatečného zavlažování hlubších vrstev půdy může vést ke špatnému vývoji kořenového systému.
  • Zaplavování rostlin: Přemokření vede k hnilobě kořenů a rozvoji houbových chorob. Doporučujeme nevytvářet v blízkosti rostlin louže.
  • Polední zalévání: Zalévání rostlin v nejteplejší části dne může vést k rychlému odpařování vody a popálení listů. Nejlepší dobou pro zalévání je časné ráno nebo pozdní odpoledne.
  • Příliš studená voda: Zalévání okurek studenou vodou, zejména v horkém počasí, může způsobit teplotní šok a zpomalit růst rostlin.
  • Správné zavlažování okurek má zásadní význam pro zdravou a bohatou úrodu. Vyvarování se častých chyb a přizpůsobení techniky zavlažování potřebám rostlin jistě přinese požadované výsledky. Okurky, stejně jako každá jiná rostlina, vyžadují ke svému růstu pozornost a správné podmínky a správné zavlažování je jedním z nejdůležitějších dílků této skládačky.

Leave a Response