Blog

Tato krásná cibulovitá rostlina kvete po celé léto až do října – její květy jsou voňavé a dokonce jedlé.

5.4kviews

 

Jemné, voňavé květy, které dlouho vydrží, jedlé květy k dochucení pokrmů… Co víc si přát? Tato rostlina je ideální pro zahradu.

Představte si rostlinu, která dodá vaší zahradě eleganci a od léta až do podzimu vytváří jemné a voňavé květy. Tato cibulnatá rostlina je navíc mrazuvzdorná a nenáročná na péči, odolná vůči suchu a přitahuje jen málo škůdců. Její štíhlé listy připomínají pažitku a květy seskupené v deštnících mají barvu od bílé po fialovou. Má jemnou vůni a její květy nejsou jen dekorativní: jsou také jedlé, ideální pro dochucení letních pokrmů.

Chcete-li tuto rostlinu přivítat na své zahradě nebo balkoně, stačí dodržet několik jednoduchých kroků. Tulbaghia by se měla vysazovat na jaře, kdy nehrozí mrazy. Vyberte místo na plném slunci nebo v polostínu, s dobře propustnou půdou. Vykopejte mělké jamky vzdálené od sebe asi 20 cm a umístěte do nich cibulky směřující vzhůru. Přikryjte je zeminou a lehce zalijte. Rostlině se daří i v květináčích, pokud je nádoba dostatečně široká a hluboká, aby se kořeny mohly rozprostřít.

Údržba nemůže být jednodušší! Tulbaghia nevyžaduje mnoho vody, jakmile se rozvine, stačí občasná zálivka. Dobře propustná půda má zásadní význam, aby se zabránilo hnilobě kořenů. Pro podporu bohatého kvetení můžete na jaře a v létě přidat lehké hnojivo. Na konci sezóny omezte zálivku a nechte listy přirozeně uschnout. Tato rostlina je odolná vůči chladu, ale v oblastech s krutými zimami je vhodné půdu mulčovat, aby byly cibule chráněny.

Kromě oživení zahrady se tato rostlina uplatní i v kuchyni, kde dodá salátům a pokrmům lehkou česnekovou příchuť. Pro sklizeň opatrně odstřihněte květy u báze čistými nůžkami. Opatrně je omyjte pod tekoucí studenou vodou a nechte uschnout na savém papíře. Květy můžete jíst čerstvé, přidávat je do salátů, omelet nebo je použít na ozdobu dezertů. Jejich jemná vůně a decentní chuť překvapí a potěší chuťové pohárky.

Leave a Response