Blog

To okurky nesnášejí. Brouky, kvůli kterým vadnou, žloutnou a umírají.

102views

Okurky jsou jednou z nejčastěji pěstovaných zelenin na našich domácích zahrádkách. Kvůli chybám v péči, nevhodnému okolí nebo nedostatečnému hnojení nám však mohou doslova chřadnout před očima.

Zjistěte, jaké chyby při pěstování okurek doslova sabotují vaše úsilí. Možná si ani neuvědomujete, jak málo stačí k tomu, abyste se mohli těšit z krásné úrody.

Kam sázet okurky?

Začněme poněkud neobvyklou otázkou. Pravděpodobně dobře víte, jak a kdy sázet okurky, ale přemýšleli jste o tom, kde to udělat?

Staromódní postup je počkat až na dobu po mrazech a sazenice vysadit do úrodné, na humus bohaté, sluncem prohřáté půdy, na místo chráněné před větrem. Ale stačí to?

Ukázalo se, že ne. Okurka potřebuje ke správnému růstu ještě něco navíc, a to je správné sousedství rostlin. Věděli jste, že právě to může přispívat k jejich špatnému růstu?

Jaké sousedství pro okurky byste měli zvolit?

Z doporučených sousedství pro okurky zvažte jejich výsadbu vedle cibule, fazolí a hrachu. Buďte však opatrní. Okurky špatně rostou vedle tykvovité zeleniny, jako jsou cukety, dýně a tykve.

Okurky vám budou vadnout před očima.

Přejděme k základním chybám při pěstování okurek. Žloutnutí listů keříků je nejčastěji příznakem houbových a virových chorob, samozřejmě pokud jste si jisti, že jste použili správné hnojivo.

Pokud se vám však ani to nepodařilo, měli byste začít odstraňovat nedostatek vitamínů v půdě. Pokud se vaše okurky přesto „nezvedají“, znamená to, že se nepřizpůsobují povětrnostním podmínkám.

Někdy okurky žloutnou, když jsou vystaveny suchu nebo příliš vysokým teplotám. Vyplatí se tento jev sledovat a případně zvýšit četnost zalévání nebo se pokusit rostliny zastínit.

Leave a Response