Blog

Jak opylovat rostliny vlastníma rukama: tipy, pro které je každý pěstitel na dače připraven prodat svou duši

Огурец
85views

Nemusíte být agronomem, abyste věděli, že sklizeň lze získat pouze poté, co květy rostlin projdou určitým procesem oplodnění, během kterého se pyl z tyčinek přenese na stigma pestíku.

Na tomto procesu se může podílet hmyz, vítr, nebo možná – i samotný jezinec. Poslední z těchto možností nelze označit za jednoduchou, ale existují tři způsoby, jak si ji usnadnit.

Opylení štětcem

Vezměte si štětec, který by měl být čistý a suchý. Opatrně jím přejíždějte po tyčinkách, abyste nasbírali pyl, a poté totéž proveďte na pestíku uprostřed květu.

Štětec lze také nahradit vatovou tyčinkou, jen v tomto případě byste měli být ještě opatrnější.

Vibrace

U rostlin s malými květy, jako jsou rajčata, je obtížné rozlišit samičí a samčí květy. Chytří zahrádkáři proto postupují takto: ke kartáčku s rozkvetlými květy přinesou předměty, které vibrují (zubní kartáček, masážní pistoli, telefon apod.), načež se vzduch naplní pylem. Zbývá jen sledovat, jak se pyl usazuje na květech.

Protřepávání

Ne vždy je možné mít po ruce něco vibrujícího, takže pokud se ocitnete v takové situaci, může být protřepávání dobrým nápadem: stačí protřepat jeden květ přes druhý a budete mít jistotu, že pyl je přesně na místě.

Upozornění: bez ohledu na zvolenou metodu se doporučuje opylovat květy dvakrát denně: ráno a večer.

Leave a Response