Blog

Postřik rajčat v červnu a červenci: klíčové tipy pro zvýšení výnosů

12.5kviews

Výrazné zvýšení výnosů rajčat je reálné při správném postřiku. Správný postřik rajčat v červnu a červenci je klíčem k úspěchu.

V létě jsou mladá rajčata obzvláště náchylná na choroby i škůdci. Vyplatí se investovat do listového hnojení, které podporuje tvorbu silných vaječníků a plodů a zároveň posiluje imunitu rostlin.

Fytoftoróza rajčat, suché a hnědé skvrny, praskání a různé formy hniloby jsou nejčastější a nejškodlivější choroby, které poškozují úrodu rajčat. Nenapravitelné škody mohou způsobit také roztoči, blanokřídlí a další škůdci. Účinným způsobem boje proti těmto hrozbám je preventivní a léčebný postřik rajčat.

Postřik v červnu a červenci je také zaměřen na listovou výživu rostlin a jejich ochranu. Tento postup pomáhá řešit běžné problémy, jako např:

  • nedostatek nebo nedostatečný počet nasazených plodů;
  • špatný vývoj stonků a listů;
  • snížená odolnost;
  • nízký výnos.

Postřik je účinný zejména tehdy, když je půda těžká a špatně absorbuje živiny nebo když je příliš kyselá. Samotné hnojení sice nevyřeší všechny problémy, ale umožní rostlinám růst a plodit i v ne zcela ideálních podmínkách.

Podívejme se nyní blíže na to, jakými látkami je vhodné rajčata v červnu a červenci postřikovat.

Jak chránit rajčata před chorobami a škůdci v červnu

Choroby často napadají rajčata bez ohledu na to, zda jsou pěstována ve skleníku nebo ve volné půdě. Každý druh rajčat potřebuje vhodnou ochranu. Nejjednodušším způsobem je postřik listů.

Od poloviny června začínají zkušení pěstitelé s preventivním, preventivním ošetřením proti phytophthora, nejnebezpečnější choroby rajčat. K tomuto účelu se skvěle hodí přípravky Proplant, Presvicur, Prestop a další antimykotika, které se používají podle návodu.

Pokud pěstujete rané odrůdy rajčat, je lepší zvolit tzv. biologické přípravky, které umožní bezpečnou konzumaci zeleniny již po několika dnech. Výborně funguje přípravek Phytosporin (1 čajová lžička na 10 litrů vody, postřik každých 10-14 dní během sezóny). Biopuls cindirella.

Pokud byly vaše rostliny v loňském roce napadeny fytoftorou nebo jste na listech a stoncích zaznamenali první příznaky choroby, je nutné použít fungicidy, jako je Signum nebo Amistar.

Bez ohledu na zvolený přípravek nezapomeňte rajčatové keře postříkat tak, aby roztok rovnoměrně pokryl všechny části rostliny, ale nekapal z listů. Důležitá je také teplota roztoku – nejlépe teplá, protože příliš studený nebo horký postřik způsobí rostlinám šok.

Pozorovali jste na svých rostlinách moucha bělokřídlá nebo její larvy? Okamžitě použijte Mospilan 20 SP, Biosap nebo jiný účinný insekticid. Pokud si všimnete roztočů, aplikujte Mospilan 20 SP, EMULPAR‘ 940 EC, Agrecol přírodní kapalinu proti škůdcům.

Hnojení rajčat v červnu

Červnové hnojení je rozhodující pro zvýšení vegetativní hmotnosti rostlin, posílení kořenového systému, tvorbu silných květních pupenů a nakonec i chutných plodů. Jak uvádí první hnojení, před květem a nasazování plodů použijte močovinu: 50-60 g na 10 litrů vody.

Když listy rostlin zblednou, přidejte do postřiku močovina 1,5 g síranu hořečnatého na každý litr roztoku. Po objevení se pupenů na prvním květenství přihnojujte keře rajčat fosforečno-draselnými hnojivy. Doporučené poměry jsou následující: 10 g superfosfátu a 7-10 g síranu draselného na 10 litrů vody.

Aby se zabránilo nedostatku mědi, který často vede k chorobám rostlin, používejte síran měďnatý. Ten je účinný zejména tehdy, když se listy začínají kroutit. K postřiku si připravte 0,1-0,2% roztok síranu měďnatého (1-2 g na litr vody). Ošetření provádějte večer nebo za zamračeného počasí, abyste zvýšili jeho účinnost.

Když rajčata začínají plodit, je dobré je zásobit směsí dřevěného popela, kyseliny borité a jódu. Tento přípravek připravíte tak, že do 5 litrů vroucí vody přidáte 1,5-2 litry popela a 10 gramů kyseliny borité. Po vychladnutí směsi se její objem doplní na 10 litrů. Poté přidáme lahvičku jódu a odstavíme na jeden den. Pro postřik zředíme 1 litr hotového odvaru v 10 litrech vody. Takový přípravek nejen urychlí tvorbu plodů, ale také zvýší odolnost rajčat vůči plísni bramborové. Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Rostliny také pozitivně reagují na krmení stimulátory a regulátory růstu. Přesto se doporučuje mírné používání těchto prostředků.

Metody postřiku rajčat proti chorobám a škůdcům v červenci

V červenci většina odrůd rajčat intenzivně plodí, což činí chemickou ochranu problematičtější. Existuje však řada osvědčených přírodních metod, které účinně zabraňují běžným chorobám rajčat.

Např. postřik syrovátkou vytváří na listech tenkou ochrannou vrstvu, která brání růstu škodlivých mikroorganismů. Pro přípravu takového roztoku je třeba smíchat 1 litr syrovátky (zbytek po kysání mléka nebo kefíru) se 3 litry vody. Toto ošetření je vhodné provádět 2-3krát měsíčně. U rostlin pěstovaných bez krytů je třeba ošetření postřikem opakovat po každém dešti.

Ve třetí dekádě července byste měli začít postřikovat přípravky obsahujícími měď, k prevenci fytoftóry a hnědé skvrnitosti. Skvěle se osvědčil 1% roztok Bordeauxské kapaliny a také přípravky jako Mikrovit měď 80, ASX Copper Plus NEW 50 WP, Cobre Symbioz a další.

Pokud si všimnete několika listů napadených plísní, okamžitě je odstraňte a spalte. Tím zastavíte rozvoj epidemie.

Jak hnojit rajčata v červenci

První rajčata už potěší chutí! Aby rostliny i nadále plodily a přinášely bohatou úrodu, s pomocí přijdou. syrovátka. Rozpusťte 2 litry syrovátky v 10 litrech vody a přidejte živiny:

  • 2 polévkové lžíce dřevěného popela;
  • 10 kapek jódu.

Jedna rostlina potřebuje 0,5 litru připravené směsi.

Pokud se listy začaly kroutit a na plodech se objevily skvrny, je pravděpodobné, že rostlině chybí vápník. Přikrmujte rostliny dusičnanem vápenatým v dávce 2 g na 1 litr vody – zachráníte tak svou úrodu!

Dvakrát měsíčně rajčata potřebují komplexní minerální hnojení. Rozpusťte 1-2 polévkové lžíce nitroamofosky v 10 litrech teplé vody a rostliny postříkejte. Do roztoku je vhodné přidat dřevěný popel (1-2 šálky).

Rajčata ve skleníku a bez krytů potřebují pravidelné hnojení a postřik. S našimi tipy bude pro vás jednodušší naplánovat péči na několik týdnů dopředu.

Leave a Response