Bobkový list rádi přidáváme do omáček, ale věděli jste, že tato oblíbená rostlina má kromě kulinářského i mnoho dalších využití?
Co je bobkový list
Bobkový list je list vavřínu, stálezeleného keře, který roste v teplejším podnebí. Je to okrasná rostlina, jejíž listy se používají v kuchyni k ochucení pokrmů. Sušené bobkové listy mají intenzivnější chuť a vůni než čerstvé listy. Někdy se bobkové listy používají také rozemleté na prášek.
Bobkové listy v kuchyni
Bobkovým listem dochucujeme polévky, omáčky a dušené pokrmy. Přidáváme ho na začátku vaření a vyndáváme až těsně před koncem, protože nezměkne a mohl by snadno někoho poranit. Jeho chuť připomíná oregano nebo tymián. Existuje mnoho druhů bobkového listu, nejběžnější je turecký. Čerstvé bobkové listy skladujte ve vzduchotěsném sáčku v lednici, vydrží týden až dva. Sušené bobkové listy se uzavřou do uzavíratelné nádoby a uloží na suché, tmavé a chladné místo, kde vydrží až dva roky.
Bobkový list na nervy
Zapalte několik bobkových listů v popelníku nebo jiné bezpečné nádobě. Jak listy hoří, zaplavuje vás kořeněná vůně, která zklidňuje nervový systém. Udělejte si pohodlí a zhluboka dýchejte.
Bobkový list pro krásnější pleť
Několik bobkových listů chvíli povařte ve dvou šálcích vody. Pak kastrol postavte na stůl, nakloňte se nad něj, přikryjte se ručníkem a půl hodiny inhalujte. Po takovém zážitku bude vaše pleť zdravější a zářivější.
Bobkový list jako symbol moudrosti
Ve starověku byl vavřín považován za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. Vavřínové věnce nosili ve starověkém Řecku a Římě císaři, olympionici, učenci a básníci. S vavřínem souvisí i slovní spojení „spočinout na vavřínech“.