Blog

Bílý mech na rostlinách: znepokojující, ale snadno léčitelný – zde je návod, jak na to

140views

Už nějakou dobu se na vaší rostlině usadil lehce oslintaný bílý mech, až byste si mohli myslet, že má vzteklinu. Přezdívá se mu „jarní pěna“ a na první pohled může působit znepokojivě, ale ve skutečnosti často není nijak závažný. Zde je několik vysvětlení a postupů, které vám pomohou se jí rychle zbavit.

Přítomnost tohoto poněkud zvláštního bílého mechu pokrývajícího vaše rostliny obvykle není důvodem k vážnému znepokojení, ale je dobré na něj dávat pozor, aby se zamoření nestalo příliš vážným. Co to ale je? To se dozvíte zde.

Proč je na mých rostlinách bílý mech?

Nejprve je třeba identifikovat příčinu Mluvíme zde o mechu a šupinách, nikoli o hnilobě nebo jiných příčinách (houby, jako je plíseň nebo vlhkost).

Tato stránka bílá parní pěna nemá nouzi o výstižné přezdívky: jarní pěna, kukaččí plivnutí nebo Mary’s spit. Podle legendy označuje přítomnost hada nebo žáby: není to pravda. Ve skutečnosti ji vytvářejí larvy hmyzu, tzv. listonohkteré ji používají jako štít na ochranu před predátory. Není to není nemoc.

Na listonoš skupina několik druhů skákajícího hmyzu. Jeho larvy se usazují na rostlinách, zejména od května do října s vrcholem v létě. Vyskytuje se v rostlinách, jako je levandule, cesmína a mnoho dalších.

Larvy listonoha se živí míza. Jejich přítomnost můžete potvrdit výskytem malé žluté tečky na listech: to jsou místa, kudy se do nich dostává míza. Většinou jsou však nejsou nebezpečné v larválním stádiu. V nejhorším případě mohou mírně ohnout stonek, na kterém jsou instalovány. Jejich přítomnost se stává problematické pokud je přítomno mnoho hmyzu: pokud se nashromáždí příliš mnoho šťávy, dojde k jejímu unaví rostlinu. Kousnutí tohoto hmyzu, kterým získá přístup k míze, je také vstupní branou pro parazity.

Jak ošetřit bílý mech na rostlinách?

Jarní pěna je neatraktivní ale pokud se vyskytuje v malém množství, neměla by způsobit příliš velké škody. Pokud se ho chcete zbavit, existuje několik velmi jednoduchých přírodních řešení:

  • Použijte silný proud vody.
  • Oplachování listů k vypuzení dřepčíků.
  • Pokud jsou trochu nepoddajní, postříkejte které jste již dříve zředěný ve vodě.

Listonoši mají také přirozené predátory, jako jsou kuřátka a další ptáci, berušky a ještěrky. Navrhněte zahradu tak, abyste podpořili biodiverzita Biodiverzitu lze zajistit hnízdními budkami, hmyzími hotely nebo květinovými loukami.

Vnitřní prostory

Listonoši nekladou vajíčka v interiéruPokud si všimnete mechu na pokojových rostlinách, jedná se spíše o plíseň nebo houbové onemocnění.

Leave a Response