Blog

Červení pavouci: pozor, návrat pěkného počasí urychlí jejich výskyt na zahradě.

141views

Žloutnou vám listy a mezi větvemi rostlin se proplétají pavučiny? Pravděpodobně jde o červené pavouky, kteří jsou obzvláště plodní za pěkného počasí. Nejlepší je se jich zbavit.

Červené pavouky je těžké rozpoznat, protože měří méně než milimetr! Ve skutečnosti nepatří do čeledi pavouků, ale do čeledi roztočů. Jejich barva kolísá mezi červenou, oranžovou, žlutou a zelenou. Daří se jim v teplém a suchém prostředí, obvykle na verandách, ve sklenících nebo v interiérech (domech či bytech). Jakmile vyjde slunce, jsou na zahradě v ohrožení. Červení pavouci sají šťávu z rostlin. Než listy zežloutnou, objeví se malé žluté a bílé skvrny. Pokud nejsou ošetřeny, mohou rostliny této konzumaci mízy, která jim poskytuje živiny potřebné pro růst a přežití, podlehnout.

Samičky červených pavouků kladou vajíčka pod listy. Trvá pak 5 týdnů, než se z vajíčka vyvine dospělý jedinec. Během této doby projdou mláďata dvěma larválními stadii, sají mízu z listů a vyvíjejí se. V dospělosti začnou samičky klást vajíčka. Čím teplejší počasí, tím rychlejší vývoj! Při teplotě 15 °C trvá vývoj 5 týdnů, při 17 °C 2,5 týdne a při 30 °C pouhý jeden týden. Během horkých období populace značně narůstá.

Červené pavouky můžete regulovat jednoduchým způsobem: postřikem vodou. Tito roztoči nemají rádi vlhkost. Pravidelným postřikem napadených rostlin nevápenatou vodou se můžete červených pavouků zbavit. Nezapomeňte stříkat hluboko pod listy. Dbejte na to, abyste opakovaným postřikem nepoškodili dotčené rostliny.

Další řešení: použijte černé mýdlo, protože ucpává dýchací póry drobného hmyzu, který rychle hyne. K tomu smíchejte 5 polévkových lžic tekutého černého mýdla v 1 litru vody. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem a poté ji aplikujte na příslušné rostliny. Operaci můžete opakovat každé 3 dny, pokud je populace červených pavouků stále přítomna.

Můžete si také pozvat predátora Phytoseiulus persimilis (k dostání v zahradnických centrech za zhruba patnáct eur), aby populaci červených pavouků přišel sežrat. Abyste predátorovi usnadnili práci, pravidelně zvlhčujte vzduch.

Jako preventivní opatření můžete rostlinu ošetřit kopřivovým hnojivem: po dobu deseti dnů dvakrát denně. Kopřivový purin, stejně jako odvar z přesličky, je preventivní ošetření, které musí být aplikováno co nejdříve, aby bylo účinné.

Leave a Response