Blog

Co dělat, aby rajčata nepřibývala na váze, ale plodila?

6.7kviews

Keře rajčat jsou připraveny kvetoucí i vazba ovoce když dosáhnou velikosti a zralosti, a to v termínu, který závisí na odrůdě, podmínkách prostředí a způsobu pěstování.

To trvá 6 až 8 týdnů. V této době jsou keře baculaté, velké (dosahují odrůdové připravenosti ke kvetení) a husté. V úhlech mezi hlavními a bočními výhony vyrůstají divoké výhony, které je třeba odstranit, a na vrcholech se objevují květenství.

Takový keř by měl bohatě kvést i vázat četné plody. Nicméně, co když květiny jsou vzácné, kromě toho upuštění od i nevázat ovoce?

Důvodem může být to, že keře ještě řádně nedozrály nebo byly přikrmovány dusíkem.

Pokud je keř opravdu velký a hustý a listy se mírně naklánějí dolů, je velmi pravděpodobné, že příčinou je nadbytek dusíku.

Co dělat, aby rajčata nepřibývala na váze, ale úspěšně nasazovala plody

V době tvorby plodů potřeba dusíku silně klesá, zatímco rostlina potřebuje mnohem více než dříve jiných stopových prvků, mezi něž patří především draslík a fosfor.

Právě ty stimulují kvetení a nasazování plodů. Proto v období od začátku kvetení přestáváme přikrmovat dusíkem a snažíme se dodat snadno vstřebatelný draslík a fosfor.

Rajčata je nejlépe krmit monofosforečnanem draselným. Můžete však použít i síran draselný nebo kalimagnezium či biopon. Rajčata krmte 2-3krát za 10 dní.

V prodeji jsou také biologické přípravky z řas nebo mikroorganismů, které velmi účinně dodávají draslík a fosfor. Používejte je podle návodu na obalu.

Leave a Response