Blog

Jablečný ocet: Přírodní podpora při artritidě a bolestech kloubů

266views

Jablečný ocet je již po staletí uznáván jako účinný prostředek lidové medicíny pro zmírnění příznaků artritidy, zánětu a bolesti kloubů. Přečtěte si odpověď na často kladenou otázku, zda jablečný ocet škodí kloubům a jak mohou tradiční recepty založené na tomto produktu, pomoci zlepšit zdraví a pohodu kloubů?

Co je to artritida?

Artritida, známá také jako artritida, je skupina onemocnění charakterizovaných zánětem a degradací kloubů, což negativně ovlivňuje kvalitu života postižených. Mezi nejčastější formy artritidy patří následující. Revmatoidní zánět, dna, osteoartróza. a další, což vede k příznakům, jako je otok, zarudnutí, bolest, horečka a snížená pohyblivost.

Ke vzniku artritidy může přispět celá řada příčin, včetně úrazu, infekce, metabolických poruch a imunitních faktorů. Příčinou může být také podchlazení a nadměrný fyzický tlak na klouby.

Osteoartróza je progresivní onemocnění pohybového aparátu. Vede k degeneraci kloubní tkáně se zánětem. Osteoartróza obvykle postihuje klouby rukou, páteře (osteochondróza), stehenní klouby, kolena a kotníky.

Dna je onemocnění kloubů způsobené hromaděním krystalů kyseliny močové v těle. Tímto onemocněním trpí mnoho lidí starších 40 let. Dna napadá především klouby prstů rukou a nohou. Mezi příznaky dny patří náhlá a silná bolest, zarudnutí a horečka kloubů. Toto onemocnění je často spojeno s genetickou dispozicí. Ke vzniku tohoto onemocnění přispívá hypertenze a cukrovka a také špatná strava s vysokým obsahem tuků a alkoholu. Stres může rovněž vyvolat rozvoj dny.

Lidové recepty s použitím jablečného octa

– Vnější použití -.

Mast na klouby

Smíchejte 1 žloutek, 1 lžičku terpentýnu a 1 lžíci jablečného octa. Směs skladujte v chladničce maximálně jeden den.

Přípravek nanášejte na klouby lehkými masážními pohyby. Procedura se provádí podle potřeby, a to i několikrát denně. Nejlépe – na noc.

Smíchejte 2 lžíce medu, půl šálku žitné mouky a 2 lžičky moučkového cukru. Vše důkladně promíchejte, až získáte hustou, homogenní hmotu.

Vzniklá směs se používá jako obklad na bolestivé místo. Obvaz lze nechat působit přes noc.

– Recepty pro vnitřní použití -.

Roztok jablečného octa

  • Roztok jablečného octa s medem: Rozpuštěním lžíce jablečného octa a lžičky medu ve sklenici vody vznikne nápoj, který lze konzumovat třikrát denně před jídlem na podporu zdraví kloubů.
  • Rajčatová šťáva s octem: Přidání 2 lžiček jablečného octa do sklenice čerstvé rajčatové šťávy a pití jednou denně před jídlem může pomoci zmírnit příznaky artritidy.
  • Macerát z květů kaštanu a octa: Kombinace 0,5 litru jablečného octa a 3 polévkových lžic sušených květů kaštanu, odložená na 2 dny, slouží jako prostředek k pití (pokud je zředěný) nebo k vnější aplikaci na klouby.

Na artritidu

Pijte 1 čajovou lžičku rozpuštěnou v polovině sklenice vody 2krát denně po dobu jednoho týdne. Neředěný roztok je vhodný jako pleťová voda k aplikaci na nemocné klouby. Přípravek se používá ke zmírnění bolesti a zánětu.

Na revmatoidní artritidu

Nalijte 0,5 litru jablečného octa do sklenice. Přidejte půl šálku nasekaného kořene kozlíku lékařského. Přikryjte víčkem a odstavte na 2 dny na tmavé místo.

Pijte 1 čajovou lžičku rozpuštěnou v půl sklenici vody 2krát denně po dobu jednoho týdne. Zevně přikládejte neředěný na bolestivé místo jako obklad.

Na dnu

Do sklenice nalijte 0,5 litru jablečného octa, přidejte půl šálku sušených brusinkových listů. Přikryjte a postavte na 24 hodin na tmavé místo.

Pijte 3x denně 1 čajovou lžičku zředěnou v polovině sklenice vody. Zevně lze použít jako obklad v neředěné formě.

Jablečný ocet: Přírodní podpora při artritidě a bolestech kloubů

Je používání jablečného octa bezpečné?

Jablečný ocet a klouby – co říká výzkum?

Jablečný ocet je bohatý na antioxidantů a kyseliny octové, účinné látky, které by teoreticky mohly podpořit zdraví kloubů tím, že sníží zánět a zlepší celkový zdravotní stav. Přestože neexistují rozsáhlé klinické studie, které by přímo spojovaly jablečný ocet se zdravím kloubů, mnoho lidí po jeho užívání uvádí subjektivní pocity úlevy.

Potenciální přínosy

  • Snížení zánětu: Díky svým protizánětlivým vlastnostem může jablečný ocet pomoci snížit zánět v kloubech, což je klíčové při onemocněních, jako je revmatoidní artritida a artritida.
  • Úleva od bolesti: Pravidelné užívání jablečného octa, vnitřně i zevně, může některým lidem ulevit od bolesti kloubů.
  • Zlepšení pohyblivosti: Jablečný ocet zmírňuje příznaky artritidy a pomáhá zlepšit rozsah pohybu a pohyblivost.

Potenciální rizika

  • Eroze zubní skloviny: Pravidelná konzumace jablečného octa, zejména v neředěné formě, může vést k erozi zubní skloviny. Doporučuje se konzumovat zředěný ocet a po konzumaci vypláchnout ústa vodou.
  • Lékové interakce: Jablečný ocet může interagovat s některými léky, včetně léků na cukrovku a srdeční choroby. Před zařazením jablečného octa do jídelníčku se vždy poraďte se svým lékařem.
  • Podráždění trávicího traktu: Některým lidem, zejména těm s citlivým žaludkem, může jablečný ocet způsobit nepříjemné pocity nebo dokonce bolesti břicha.

Jak bezpečně používat jablečný ocet pro zdraví kloubů?

Mnoho lidí si klade otázku: Je možné, že jablečný ocet poškozuje klouby?? Při používání domácích specifik, jako je jablečný ocet, je důležité si uvědomit možná rizika a používat jej s opatrností:

Ředění: Jablečný ocet před konzumací vždy zřeďte ve vodě, abyste snížili riziko eroze zubní skloviny a podráždění zažívacího traktu.

Poraďte se se svým lékařem: Před zařazením jablečného octa do jídelníčku se poraďte se svým lékařem, zejména pokud trpíte chronickým onemocněním nebo užíváte léky.

Mírné: Stejně jako u jiných domácích prostředků je klíčová umírněnost a sledování reakcí vlastního těla.
Shrnutí

Bezpečné a informované užívání jablečného octa v kombinaci s. lékařskou konzultaci, může pomoci zlepšit zdraví kloubů, aniž byste se zbytečně vystavovali nežádoucím účinkům.

Záznam náhledu: freepik.com

Leave a Response