Blog

Jak hnojit mrkev, aby rychle rostla a poskytovala bohaté, šťavnaté a sladké výnosy?

144views

Zkušení zahrádkáři vědí, že pěstování mrkve není tak jednoduchá záležitost. Buď není půda dostatečně měkká, nebo se při vzcházení zalévá příliš málo, a během růstu zase příliš.

A také oplodnění není snadné, protože mrkev je kultura, které je těžké se zavděčit. A každá chyba má za následek nějaký důsledek v podobě rozvětvený, twisted Nebo jemné kořeny. Navíc suché a hořké, místo jednoduchých, sladkých a šťavnatých.

Jak tedy vyhovět potřebám rozmarné mrkve? Krmením, které je mimochodem vhodné i pro Řepa.

Jak zalévat mrkev v raných fázích růstu

Kořenová plodina odebírá z půdy průměrné množství živin.

Přestože se jedná o okopaninu, miluje draslík a zdá se, že prioritou by měl být fosfor. Na druhou stranu nesnáší nadbytek dusíku, kvůli němuž vytváří mnoho jemných kořenů namísto jediného kůlového kořene. A hromadění dusičnanů, kazí její chuť.

Klíčové slovo je zde však „nadbytek“. Bez dusíku není mrkev schopna vypěstovat zelenou nadzemní část. A listy jsou důležitou součástí metabolických procesů, pumpují správné látky do „kořene“, díky čemuž je zelenina velká, sladká a šťavnatá. Dusík je tedy nezbytný, pouze ve správné dávce.

Lze mrkev krmit popelem a močovinou

Při výsevu semen mrkve se nedoporučuje přidávat do brázd popel.

Výhrady jsou také ke karbamidu (močovině). Zkušení zahrádkáři vědí, že tato hnojiva okyselují půdu, což mrkvi neprospívá. Tato kultura nesnáší nízké pH.

Pokud však zkombinujete popel a močovinu dohromady, získáte kouzelnou živinu pro mrkev. Močovina se v zahřáté půdě rychle mění na kyselinu dusičnou a uhasí popel. Popel zase neutralizuje kyselost močoviny.

Tento krmení bude mít dostatek fosforu, vápníku, hořčíku a stopových prvků pro mrkev. Nejdůležitější je dodržovat správné poměry.

Jak připravit a použít roztok popela a močoviny

Do kbelíku s vodou je třeba přidat litrovou sklenici dřevěného popela. Roztok není třeba hasit octem nebo jinou kyselinou – močovina si s ním poradí dokonale.

Přidejte vrchovatou polévkovou lžíci močoviny. Dobře promíchejte, zalijte 3 metry čtvereční (ne liniové) záhony. Samozřejmě po předchozím zalití samotnou vodou alespoň do hloubky 3 cm.

Pokud řepu krmíte takovým hnojivem, nezapomeňte, že apetit této rostliny je větší. Roztok vystačí na 2 metry čtvereční.

Kolikrát hnojit mrkev

Mrkev se obvykle hnojí dvakrát. Pokud však použijete roztok močoviny s popelem, můžete se omezit na jedno hnojení na dobrých černozemích nebo záhonech hnojených kompostem či hnojem na podzim. Na písčitých a jílovitých půdách je třeba hnojit dvakrát.

Popel s močovinou je vynikající hnojivo pro mrkev. Popel reaguje s močovinou, alkalické vlastnosti první složky jsou kompenzovány kyselostí druhé, kořenová plodina dostává dostatečné množství všech živin ve správném poměru.

Leave a Response