Blog

Je čas sklízet cibuli: jak neudělat chybu s načasováním – tři přesná znamení pro zeleninové zahrádkáře

Лук Грядка
126views

Sklizeň by měla být včasná, zejména pokud jde o okopaniny – čím déle zůstanou po dozrání v zemi, tím menší je šance, že zelenina vydrží celou zimu. Například cibule.

Předčasná sklizeň však plodinám také neprospívá.

Načasování

V závislosti na podnebí a počasí se cibule sklízí v druhé polovině července nebo v srpnu.

V této záležitosti je však lepší řídit se výraznějšími znaky, tedy vzhledem rostliny.

Vzhled

1 Cibule lze sklízet, když jejich peří začne žloutnout. Není třeba čekat, až celá nadzemní část uschne.

Stačí, když zežloutnou pouze 2-3 pera.

2 Věnujte pozornost krčku cibule. Místo, kde peří přechází do tzv. řepy, by mělo být tenké a suché.

V tomto okamžiku mohou být peříčka již zaschlá a spadlá na zem.

3. Část cibulové řepy, která vyčnívá nad zem, by měla také zaschnout a začít se loupat.

Cibuli sklízejte za suchého počasí a týden před sklizní ji přestaňte zalévat.

Leave a Response