Je čas sklízet cibuli: jak neudělat chybu s načasováním – tři přesná znamení pro zeleninové zahrádkáře
Sklizeň by měla být včasná, zejména pokud jde o okopaniny – čím déle zůstanou po dozrání v zemi, tím menší je šance, že zelenina vydrží celou zimu. Například cibule.
Předčasná sklizeň však plodinám také neprospívá.
Načasování
V závislosti na podnebí a počasí se cibule sklízí v druhé polovině července nebo v srpnu.
V této záležitosti je však lepší řídit se výraznějšími znaky, tedy vzhledem rostliny.
Vzhled
1 Cibule lze sklízet, když jejich peří začne žloutnout. Není třeba čekat, až celá nadzemní část uschne.
Stačí, když zežloutnou pouze 2-3 pera.
2 Věnujte pozornost krčku cibule. Místo, kde peří přechází do tzv. řepy, by mělo být tenké a suché.
V tomto okamžiku mohou být peříčka již zaschlá a spadlá na zem.
3. Část cibulové řepy, která vyčnívá nad zem, by měla také zaschnout a začít se loupat.
Cibuli sklízejte za suchého počasí a týden před sklizní ji přestaňte zalévat.