Blog

Pro trávení: Jak jsem si upravila střeva pomocí babiččiny speciality

117views

Doporučují se jako zdravá součást stravy. Díky svým příznivým účinkům na trávení, regulaci hladiny cholesterolu a poskytování cenných živin. Jejich konzumace může přispět k udržení zdravé hmotnosti a celkové pohody. Podívejte se, co a proč byste měli jíst otruby.

Otruby jsou vnější vrstvy obilných zrn, které se oddělují při zpracování. Zahrnují jak slupku, tak klíček (část rostlinného klíčku). Otruby jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, železo, hořčík, zinek a další živiny.

Otruby jsou slupkou zrna a často se při mletí a získávání zrna vyřazují. A to je škoda, protože jsou nejzdravější částí obilovin.

Jaké jsou druhy otrub?

Existují různé druhy otrub v závislosti na druhu obilí, z něhož pocházejí. Nejběžnější jsou:

Pšeničné otruby: Pocházejí z pšeničného zrna. Jsou bohaté na vlákninu a obsahují vitaminy skupiny B, železo a další minerální látky.

Rýžové otruby: Získávají se ze zrn rýže. Jsou lehčí a jemnější chuti než pšeničné nebo ovesné otruby.

Výběr nejvhodnějších otrub závisí na individuálních chuťových preferencích a zdravotních cílech.

Jaké jsou výhody otrub?

  • Normalizují činnost střev, prospívají žaludku a zlepšují trávení.
  • Pomáhají proti zácpě a urychlují metabolismus.
  • Snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Jsou užitečné v boji proti pálení žáhy a překyselení.
  • Poskytují delší pocit sytosti, takže jsou podporou při hubnutí a udržování hmotnosti.
  • Pomáhají při žlučových kamenech.
  • Doporučují se zejména ženám v menopauze, které zároveň trpí vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem.

Díky nim lze zpomalit rozvoj zužování tepen. Sloučeniny v otrubách mohou také snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Datle a ořechy s otrubami

Jak jíst otruby

Otruby lze přidávat do různých potravin, například do snídaňových cereálií, jogurtů, koktejlů nebo .

Recept na pokrm z otrub:

Ingredience potřebné k receptu:

  • 1-3 polévkové lžíce otrub
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 sušené datle
  • 5 ořechů

Připravte následujícím způsobem:

Do kelímku jogurtu nasypeme 1-3 polévkové lžíce otrub. Případně čaj, džus nebo rostlinné mléko, pokud z nějakého důvodu nemůže být jogurt. Počkáme, až nabobtnají.

Pak přidáme loupané drcené ořechy a datle nakrájené na malé kousky. Mícháme, dokud se ingredience nespojí.

Pravidelná konzumace data mohou pomoci udržet zdraví střev. A dokonce zpomalit rozvoj rakoviny tlustého střeva.

Tento lahodný recept vás jistě zasytí a zároveň dodá tělu vše, co potřebuje.

Připravte si tuto specialitu z otrub s datlemi. Takovou snídani mi kdysi dávno dala moje babička. Nedávno mi ji doporučila moje fytoterapeutka při zažívacích potížích, střevních a tlustého střeva. Na nadýmání a zácpu. Zlepšení jsem pocítila již po několika dnech.

Kontraindikace konzumace otrub:

Mezi kontraindikace pravidelného užívání výše uvedeného jídla patří alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na některou ze složek. Otruby se nedoporučují osobám trpícím syndromem citlivého střeva a chronickým průjmem.

UPOZORNĚNÍ: Obsah na těchto stránkách má podle záměru informační a vzdělávací charakter. Pokud trpíte chronickými onemocněními nebo užíváte léky, doporučujeme vám, abyste se před zahájením přírodní léčby poradili se svým lékařem, aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování. Odložením nebo přerušením klasické léčby můžete ohrozit své zdraví.
Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.comMiniatura, svezazdravlje.site záznam: freepik.com

Leave a Response