Blog

Asijská beruška: je zpátky a raději se jí zbavte, než napáchá příliš mnoho škody!

172views

Pozor na berušky na zahradě: nemusí být tak neškodné, jak se zdá… Poté, co postupně dobyla Evropu, představuje nyní asijská beruška skutečnou hrozbu pro domácnosti i životní prostředí. Zde je vše, co potřebujete vědět o této sestřenici berušky obecné a jejím nebezpečí.

Pochází ze severovýchodní Asie. Asijská beruška nebo Harmonia Axyridis se objevil v Severní Amerika na počátku 80. let 20. století. Cílem? Kontrola šíření mšic na kukuřici. Od té doby se postupně etablovala v Evropě, kde částečně vytlačila místní druhy berušek, jako je například známá beruška dvoutečka.

Jaký je rozdíl mezi asijskou a evropskou beruškou?

Asijské berušky jsou červené, žluté, oranžové nebo černé a lze je rozlišit podle toho, že jsou větší velikostí než je tomu u jeho běžných příbuzných, ale především tím. znakem ve tvaru písmene M mezi hlavou a břichem..

Proč je to nebezpečné?

Asijská beruška představuje skutečné hrozbu pro životní prostředí, protože může napadat hmyz, jako jsou mšice, a také rostliny, na kterých se usídlí. Je také velkým nepřítelem pro berušku obecnou, protože se živí tím, že požírá její vajíčka.

Měli byste také vědět, že paraziti jsou přítomni ve vajíčkách asijských berušek.které mohou po pozření způsobit smrt jiného hmyzu.

Asijská beruška nepředstavuje pro člověka žádné nebezpečí, kromě následujících případů riziko alergií způsobené toxiny, které uvolňují. V zimě však mohou ve velkém množství napadat domovy a vytvářet velké, nepříjemné shluky, které mohou vést k alergiím. velké škody na stěnách domů.

Pokud asijské berušky napadnou váš domov, je nejlepší jednat rychle, abyste invazi zastavili a předešli škodám, které tento hmyz může způsobit. K tomu slouží např.vysavač je nejúčinnějším nástrojem pro likvidaci asijských berušek v domácnosti. Po vysátí veškerého hmyzu vyprázdněte sáček z vysavače do vložky odpadkového koše, pečlivě jej uzavřete a vyhoďte do domácího odpadu.

Upozornění: použití se nedoporučuje venku, protože mrtvolky asijských berušek pravděpodobně přilákají další hmyz, protože hnijí.

Leave a Response