Blog

Dáváte si kávu s mlékem a cukrem? Podívejte se, co to udělá s vaším tělem

4kviews

 

Káva je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších nápojů na Slovensku. Pijeme jí litry, aniž bychom si často uvědomovali, že některé druhy kávy mohou mít negativní vliv na naše zdraví a postavu. Odborníci varují: těmto třem variantám kávy bychom se měli vyhýbat jako moru.

Káva je nápoj, který je mezi Slováky mimořádně oblíbený. Každý den začínají tisíce lidí den šálkem aromatické kávy v naději, že jim dodá energii. Málokdo si však uvědomuje, že ne každá káva je zdravá.

Některé druhy kávy mohou být dokonce škodlivé pro naši postavu a zdraví, urychlují proces stárnutí a podporují přibývání na váze. Odborníci upozorňují na tři druhy kávy, kterým je lepší se vyhnout.

Oblíbená káva s mlékem a cukrem – nepřítel zdraví a postavy

I když černá káva s mírou může mít mnoho zdravotních výhod, její kombinace s tučným mlékem a cukrem se stává skutečnou kalorickou bombou. Pravidelná konzumace takové kávy ve velkém množství může vést k:

  • Tuk obsažený v kravském mléce a cukr dodávají tělu velké množství kalorií, které se mohou ukládat jako tělesný tuk.
  • Cukrovka 2. typu: Nadměrná konzumace cukru zvyšuje riziko vzniku inzulínové rezistence a cukrovky 2. typu.
  • Srdeční onemocnění: Nasycené tuky v kravském mléce mohou zvyšovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zrychlené stárnutí: Cukr a tuk obsažené v kávě s mlékem a cukrem mohou vést k oxidačnímu stresu, který poškozuje tělesné buňky a urychluje proces stárnutí.

Kromě kávy s mlékem a cukrem odborníci nedoporučují ani její konzumaci:

  • Hotové kávové nápoje ze supermarketů: tyto nápoje často obsahují umělá aromata, glukózo-fruktózové sirupy a zdraví škodlivé konzervační látky.
  • Rozpustné sáčkové kávy: Tyto kávy rovněž obsahují umělé přísady a cukr a glukózo-fruktózový sirup.
  • Co si dát místo kávy s mlékem a cukrem?
  • Pokud si chcete vychutnat chuť kávy bez negativních důsledků pro vaše zdraví a postavu, zvolte zdravější alternativy:
  • Černá káva: Černá káva bez přísad je bohatá na antioxidanty, které chrání tělo před oxidativním stresem.
  • Káva s rostlinným mlékem: Místo kravského mléka můžete použít rostlinné mléko, například ovesné, kokosové nebo sójové. Rostlinná mléka jsou bohatá na vitamíny a minerály a mají méně kalorií a tuku než kravské mléko.
  • Káva s přírodním sladidlem: Pokud si potřebujete kávu osladit, zvolte přírodní sladidlo, například med, javorový sirup nebo xylitol. Umělá sladidla, jako je aspartam nebo sacharin, mohou mít negativní účinky na zdraví.

Pamatujte, že klíčem ke zdraví je střídmost! Pijte kávu s rozumem, vybírejte si zdravější varianty a sledujte, jak na ni vaše tělo reaguje.

Leave a Response