Blog

Jak roubovat rajčata: udělejte to správně a zvyšte své výnosy

97views

Štěpování rajčat není obtížné, ale přesto je třeba ho provádět správně. Pokud tento krok neprovedete, snížíte výnos lahodných a šťavnatých plodů.

Čas výsadby rajčat se rychle blíží. Někteří lidé už mají na zahradě sazenice, jiní se je chystají vysadit po 14. květnu. Ať už je to jakkoli, je důležité rostliny rajčat pravidelně roubovat. Rádi bychom vám poradili, jak získat správný štěp, který zajistí silnější rostliny a větší úrodu. Přestože tento krok není nijak náročný, rozhodně se nevyplatí ho podcenit.

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin

Pěstování rajčat není obtížné, zvládne ho i začátečník. Aby však měly bohatou úrodu, je třeba rostlinám zajistit příznivé podmínky a také je vyškolit. Rajčata jsou plná vitaminů A, B1, E, C a B2. Obsahují také vlákninu a mnoho minerálních látek. Je o nich známo, že podporují krvetvorbu, posilují imunitní systém a chrání cévy. Pokud se vám lámou vlasy nebo nehty, určitě si v sezóně dopřejte rajčat co nejvíce. Obsahují také antioxidanty, které chrání lidský organismus před volnými radikály. V neposlední řadě bychom rádi zmínili, že obsahují 95 % vody, takže rajčata jsou vhodná i při dietách.

rajčata

Štípání rajčat má velký význam

Pokud na rostlině ponecháte tzv. boční výhony, ubírají jí na síle a zbytečně ji zatěžují. Živiny, které by měly být dodávány především hlavním plodonosným výhonům, tak budou spotřebovávat i vedlejší výhony. Tyto malé výhonky jsou na rostlině skutečně zbytečné, protože brzy usychají, ale k růstu budou potřebovat . A právě roubováním získáte nejen větší úrodu, ale také více světla pro rostlinu a učiníte ji odolnější vůči houbovým chorobám.

Kdy zaštipovat sazenice

Obecně platí, že s roubováním byste měli začít, až sazenice rajčat dorostou do výšky asi 30 cm. Výhonky vždy zaštipujte nehty, nikoli nůžkami nebo nožem. A kde přesně najdete boční výhony? Vždy rostou mezi listem a hlavním stonkem. Zaštípněte je, jakmile je objevíte, ale určitě je nenechte příliš vyrůst. Hledejte také slabé a nemocné listy a také je zaštípněte. Obecně platí, že boční výhony zaštipujte jednou týdně.

Leave a Response