Blog

Jak se nejlépe zbavit krtků na zahradě?

153views

Tito neškodní malí savci mohou někdy zcela znetvořit zahradu nebo nevědomky přetrhat kořeny. Existuje několik způsobů, jak se jich zbavit: prevencí nebo jejich odchytem a vypuštěním dále. Jiní zahradníci doporučují je tolerovat a nechat je žít!

Než se krtků zbavíte, je dobré se s tímto nepřítelem – který se může ukázat jako spojenec – seznámit a zbavit se několika jeho zvyků. Předsudky. Krtci mají oči – a chuť – pouze na hmyz: nesežerou vám úrodu. Jejich přítomnost je známkou bohaté a zdravé půdy, kterou pomáhají regulovat tím, že se živí především žížalami, ale také nežádoucím hmyzem, jako jsou např. housenky a larvy chroustů. Přestože krtince mohou být nevzhledné, půdu nepoškozují: naopak ji provzdušňují a kypří. Nezimují a jsou aktivní po celý rok. Bez potravy nevydrží déle než dvanáct hodin a každý den sežerou tolik potravy, kolik váží jejich tělo: jejich hlavní činností zůstává hrabání chodeb při hledání hmyzu.

Pokud vám tato drobná estetická nepříjemnost nevadí, jedním z řešení je tolerovat a nechte krtky žít na zahradě: jakmile krtince jednou vykopete, nebudou už dál vyplivovat přebytečnou zeminu. Můžete dokonce hroudy zeminy, které vyvrhly, použít jako potravu pro jiné rostliny. Poskytují čerstvě provzdušněnou půdu. Na druhou stranu, pokud nechcete, aby se váš trávník změnil v minové pole, nebo pokud velmi dbáte na to, aby byl trávník dokonalý, možná budete muset zavést několik lstí.

Preventivní techniky nic nezmohly, je pozdě, krtci se usídlili pod vaším? Existuje několik způsobů, jak je odradit. Obecně se doporučuje chytat je živé a vypouštět je dál.

  • Především identifikujte různé galerie najít místo, kde můžete krtka zachytit. Hlavní galerie obvykle vede podél příjezdové cesty, zdi, živého plotu nebo plotu. Od ní se odvíjejí vedlejší galerie. Hlavní chodba je využívána několikrát denně, obvykle několika jedinci: právě na ni je třeba zaměřit svou pozornost.
  • Nesnažte se krtkovi ublížit skleněnými střepy: není to není hemofilnínavzdory tomu, co někdy slýcháme.
  • Pro chytit krtkaChcete-li krtka chytit, postavte se do blízkosti čerstvě vykopaného krtince a vybavte se klacíky. Zablokujte předposlední krtinec tak, aby se zvíře chytilo ve slepé uličce. Když se pokusí vylézt zpět nahoru, lehkým stisknutím klacku ho zablokujte, a když je krtek venku, krtinec srovnejte (tj. vymetejte). Krtek pak bude na dohled a vy ho budete moci chytit. Nezapomeňte si vzít silné rukavice: krtek může kousnout.

V krajním případě, pokud se vám ho nepodaří chytit, budete muset umístit mechanické pastikteré vedou k jeho smrti. Past musí být rezavý aby oklamal jeho čich, a ze stejného důvodu měl rukavice. Tři měsíce před použitím ji vložte do země, aby mohla zrezivět.

Lze se pomocí jedlé sody zbavit krtků?

Jedlou sodu lze sice použít proti mnoha škůdcům, ale bohužel není účinná při hubení krtků. Tento babský trik tedy fungovat nebude! Raději ho vyzkoušejte tak, že ho umístíte přímo na krtky a pokusíte se ho začlenit do galerií.

Leave a Response