Blog

Rajčatová čerň: Chraňte rajčata osvědčeným způsobem, který funguje

111views

Rajčatová čerň je pro rajčata zhoubou, proto byste měli být ostražití a bránit svou úrodu osvědčenými způsoby. Jak přesně?

Jednou z velmi obávaných chorob, které se většina zahrádkářů obává, je plíseň rajčat. Způsobuje ji houbové onemocnění zvané Fulvia fulva nebo Cladosporium fulvum. Často je velmi nenápadná, takže může být postrachem úrody. Obrana rajčat však není tak obtížná, jak by se mohlo zdát. Rádi bychom vám poradili, jak na to.

Zjistěte to včas

Nejdříve se na listech objeví rajčatová čerň. Začnou se tvořit žluté skvrny, což by pro vás mělo být varovným znamením. A to ještě předtím, než si všimnete sametového povlaku na spodní straně listů. Ten se bohužel velmi rychle rozrůstá. Je důležité nečekat a jednat dříve, než listy začnou hnědnout, odumírat a postupně čerň zahubí celou rostlinu.

Preventivní obrana rajčat

Nejúčinnější obranou je samozřejmě prevence. V tomto případě byste měli začít již při výsevu semen nebo nákupu sazenic. Jak správně tušíte, vždy bude důležitý nákup odrůd odolných vůči plísni rajčat, ale nejen to. Mezi méně náchylné odrůdy patří například Parto F1, Torino F1 a další. Nezapomínejte také rajčata řádně zalévat. Vodu lijte ke kořenům, rozhodně ne na listy. Pokud máte rajčata ve skleníku, větrejte ho každý den, aby nebyl příliš vlhký.

Preventivní postřik a účinná obrana

Pokud vás ostružiny nenapadly, můžete se jim preventivně bránit smícháním jednoho litru mléka a pěti litrů odstáté vody. Obě kapaliny smíchejte a postříkejte jimi rostliny rajčat. V druhém případě, pokud se na listech objeví žluté skvrny, přidejte do výše uvedené tekutiny jednu čajovou lžičku jódu, promíchejte a stejným způsobem aplikujte na rostliny rajčat. Tento postup provádějte přibližně každých deset dní. Můžete také použít druhou možnost, kterou je zakoupení průmyslového postřiku na plíseň rajčat. Ten je obvykle vhodný i pro jiné rostliny, jako jsou okurky, hrách a cibule.

Leave a Response