Blog

Sazenice rajčat: Pokud se vyvarujete několika chyb, bude úroda bohatá.

81views

Pěstování vlastní zeleniny je vždy nejlepší. Pokud už máte na parapetu sazenice, vyvarujte se několika chyb, abyste se mohli těšit z bohaté úrody.

Doma vypěstovaná zelenina má nejen lepší a výraznější chuť, ale je také bez chemie! A jak víte, čím méně chemikálií do těla dostáváme, tím lépe. I když bydlíte v pronajatém domě a nemáte zahradu, nemusíte trpět. Rajčata můžete pěstovat i v nádobách na balkoně. Jak ale vysadit sazenice, aby se z nich urodilo dostatek těch nejchutnějších rajčat?

Správné podmínky pro semínka

Pravděpodobně už máte na okenním parapetu sazenice. Rajčata vysazená ve skleníku můžete vysévat již v únoru. Ta, která zasadíte na záhon, naopak začnou růst kolem poloviny března. Je také dobré vědět, že bohatá úroda začíná už u semen. O ta je třeba řádně pečovat. Aby semena dobře klíčila, měla by mít přes den teplotu vyšší než 20 °C. Přes noc by teplota neměla klesnout pod 12 °C. Jakmile se objeví listy rostlin, je třeba je takříkajíc přesadit.

Dbejte také na pečlivý výběr odrůdy. Pokud jste ještě nestihli zasít semena, můžete si koupit sazenice. Doporučujeme odrůdu Matina, která je velmi oblíbená, plodí sladké a chutné plody a je dobře odolná vůči chorobám. Ale nyní zpět k chybám, kterých byste se měli vyvarovat, aby rostliny nesly bohaté plody.

Jakých chyb byste se měli vyvarovat?

Stále se vám nedaří získat malé sazenice na parapetu? Na vině můžete být vy Špatně zvolená půda. Pro osivo se proto doporučují přesně promíchané výsevní substráty. Nejsou těžké a umožňují lepší odpařování vody. Jakmile však chcete přesazovat malé rostliny, můžete již zvolit zahradnický substrát. Nezapomeňte každých čtrnáct dní hnojit.

Je také možné, že vaše sazenice hynou, a viníkem může být např. nesprávné zalévání. Při přílišném zalévání malých sazenic může dojít k uhnívání kořenů. To samozřejmě úzce souvisí se zvoleným substrátem. V počáteční fázi se doporučuje rostliny spíše zalévat než přelévat. Také se snažte nelijete vodu přímo na listy.

Nepříznivě vybrané Dalším problémem, který může zničit sazenice, je jejich umístění. Mladým rostlinám neprospívá přímé sluneční světlo. Sazenice proto neumisťujte na jižní nebo západní okno. Pozor však na průvan.

Před umístěním sazenic venku

Před umístěním mladých rostlin rajčat ven je třeba je postupně otužovat. Když jsou větší, začněte s lehkým otužováním. To znamená umístit je na okno nebo na balkon, jakmile venkovní teplota dosáhne 10 až 15 stupňů. Ven je vysazujte až v polovině května, kdy nehrozí přízemní mrazíky.

V období růstu a kvetení můžete rostliny přihnojovat tzv.

Leave a Response