Blog

Můra pórková: způsoby, jak se jí zbavit

89views

Můra pórková neboli červotoč pórkový je nepřítelem zeleniny číslo jedna. Tato larva může mít velmi ničivé následky, pokud se problém včas neřeší. Naštěstí existuje několik řešení, jak před napadením a dokonce i po něm zabránit zničení úrody póru.

Je to malý motýl 16 až 18 mm s názvem Acrolepiopsis assectella a a priori neškodná. Jak už to v té době bývá, problematický není dospělý hmyz, ale jeho larva. Vyvíjí se v listyna tyče nebo žárovky pórku a prokopejte je až na dno zeleniny, až po osušte ji. V zeleninové zahradě je to Lepidoptera napadá především alliumstj. ale také na česnek, à šalotka, à cibules pažitka a několik dalších cibulnatých rostlin.

Na můra pórková je často zaměňován s pórkovým listonošem, proto je důležité jej včas identifikovat. V dospělostiAcrolepiopsis assectella je motýl s hnědým tělem. Samička žije měsíc a půl a klade kolem stovky vajíček. Doba kladení vajíček se může protáhnout od jaro (když teplota přesáhne 12 °C) na začátku roku. podzim. V tomto období, tři generace motýlů, přičemž druhá a třetí generace je zpravidla divočejší než první. Na adrese larvální stádiumna housenka je žlutá nebo světle zelená, s černé tečky na těle a oranžová hlava.

Jeho přítomnost lze někdy zjistit pouhým okem, když se potuluje po pórech, ale lze pozorovat i fyzické poškození:

  • z díry v listí které se rozšiřují a vytvářejí dojem, že je pór rozedřený.
  • z žloutnutí listů a vadnutí
  • z bílé skvrny což jsou ve skutečnosti zámotky larev.

Nakonec je pór zcela pohlcen ve svém jádru a stává se vyschneale to už je pozdě.

Jak už to tak v zeleninové zahradě bývá, nejlepší je zabránit . než léčit.

  • Na omezuje riziko napadení.
  • Podle stejného principu je nejlepší vysazovat několik pórků mezi ostatní zeleninumísto monokulturních řádků.
  • Na začátku jara nainstalujte síť proti hmyzu lehkým zatlačením do země.
  • Jako preventivní opatření můžete postříkat purin z rajčatrebarbory nebo pelyňku, ale vyhněte se kopřivovému purinu, který moli na pórku milují.
  • Poslední možnost prevence: umístěte feromonové pasti které přilákají a chytí samce a omezí rozmnožování.Acrolepiopsis assectella.

Pokud housenky spatříte, snažte se je ošetřit dříve, než se dostanou do středu rostliny. Jakmile si všimnete napadení, zde je návod, co můžete nasadit:

  • Odstraňte všechny napadené částipoškozené listy, odříznout co nejvíce a rozdrtit viditelné larvy.
  • Použijte Bacillus Thuringiensis, bakterie používaná v ekologickém zemědělství, která se ukázala jako velmi účinná proti molici pórové a mnoha dalším hmyzím škůdcům, jako je sviluška a zelí. Prodává se komerčně. Tento prostředek funguje pouze v případě, že červci ještě nedosáhli jádra póru.

Jsou jedlá soda a ocet účinné?

Tyto dvě rady jsou často uváděny jako babské léky. Na . smíchaný s olivovým olejem a vodou lze nastříkat na základnu rostliny, ale není vždy účinný.

Další trik, který zahrádkáře často zklame: výsadba mrkve v blízkosti pórku, ale i fenyklu nebo celeru, které by svým silným zápachem nežádoucí hmyz odradily. Zahrádkáři totiž uvádějí. s touto metodou jen málo výsledků.

Na druhou stranu doporučují účinnou techniku: namáčení pórku do vody. bílém octunebo dokonce bělidlo – zředěné vodou – před jejich použitím. transplantace.

Můžete jíst pórek s červy?

Ne, to opravdu ne: nejenže je to nechutné, ale hlavně nedoporučuje se. Kapustové můry sice nejsou pro člověka a priori nebezpečné, ale je lepší se jim preventivně vyhnout.

Na druhou stranu, pokud vaše zelenina není příliš zasažena, můžete napadené části odříznout a vyhodit – aniž byste je dávali do lednice – a poté zlikvidovat. dezinfekce zbytek bílým octem a poté přesadit, nebo dokonce rovnou sníst, jakmile si budete jisti, že v něm nezůstali žádní červi.

Leave a Response