Blog

Můra zelná: co to je a jak se jí zbavit?

164views

Motýl kapustový má výstižný název: tato housenka může způsobit značné škody na rostlinách z čeledi kapustovitých. Za Atlantikem stojí zemědělce každoročně několik miliard dolarů. Na našich zahradách může být také pohromou.

Vědecký název: Plutella xylostella. Přezdívky : můra zelná nebo můra diamantová. Tento hmyz z rodu Lepidoptera se mění na můra. Než však dosáhne tohoto stádia, požírají jeho larvy křížaly, na kterých žijí: všechny druhy zelí, ale také např. řepka nebo hořčicevšechny patří do stejné velké botanické čeledi. brassicaceae.

Jak poznat můru zelnou?

Housenky se vyskytují od květen až říjen ale způsobují ještě větší škody v létě. V dospělosti jsou šedohnědí motýli kteří létají za soumraku. Ve fázi, kdy požírají zelí, jsou. housenky které měří sotva 1 cm dlouhé, mají světle zelené tělo širší než hlava. Na dotek se kroutí.

© zhangyuangeng – 123RF

Chcete-li je rozpoznat, identifikujte škody, které způsobily. Nejprve je okusují vnější stranu listů předpostupně dosáhnout jejich srdce. Zanechají za sebou rostliny s otvory nebo výřezykteré mohou být vyschnout a v případě silného útoku zemřít. Pokud je housenek hodně, zanechávají po sobě pouze midrib rostliny. Jsou splétají zelné listy mezi sebou hedvábné nitě. Každá samice klade v průměru 150 vajíčekjsou obvykle pouhým okem nezjistitelná, protože jsou drobná a mají zelenou barvu.

Jak se jich zbavit?

Abyste zabránili výskytu kapustových molů, můžete :

  • alternativní pravidelně plodiny.
  • prokládat jinými rostlinami mezi kapustovité rostliny nebo obklopte své plantáže s květinovými pásy.
  • podívejte se na pravidelně stav k detekci sebemenšího náznaku útoku.
  • vyberte si odolné odrůdy k tomuto hmyzu, například zelí Komodo F1.
  • nasadit síť proti hmyzu.
  • šíření rajčatový hnůj ou nedaleko zelí.
  • podpora biodiverzity nebo instalovat hmyzí hotely, které přilákají různé druhy hmyzu, včetně predátorů.

Pokud je již pozdě a na svých výsadbách objevíte můry zelné, zde je několik přírodních metod, jak je od nich odehnat:

  • postřikujte zředěným ve vodě na napadené rostliny.
  • zbavte se zbytků rostlin z úrody spálením nebo zakopáním hluboko pod zem.

Bohužel existují málo přírodních léků. Počty zelných červů dva přirození nepřáteléparazitoidní hmyz: Cotesia plutellae a Diadegma semiclausum. Komerčně se neprodávají.

V roce 2020 vydala americká společnost v pol. geneticky modifikované můry zelné na poli.geneticky modifikované můry zelné v naději, že tento hmyz vymýtí přenosem sterilního genu. Tento hmyz způsobuje v Severní Americe značné škody na plodinách. Tento pokus je ve světě zemědělství.

Leave a Response