Blog

Proč se na listech rostlin objevují hnědé skvrny?

172views

Všimli jste si hnědých skvrn na listech své oblíbené rostliny? Něco je určitě špatně, ale co? Zde jsou nejčastější příčiny a jejich řešení.

I když tmavé skvrny Hnědé skvrny na listech rostlin jsou běžné, ale to neznamená, že by se měly ignorovat. Odkud se ale tyto skvrny přesně berou a jak se jich zbavit? Hnědé skvrny na listech rostlin mohou způsobovat faktory jako zalévání, vlhkost a klima. Ať už je však příčina jakákoli, je důležité ji včas diagnostikovat, abyste mohli obnovit zářivost vašich rostlin:

Většinou má vaše rostlina příliš mnoho vody.

Pravidelná zálivka je pro zdravý růst rostlin nezbytná. Neexistuje však nic takového jako příliš mnoho! Nadměrné zalévání může vést ke vzniku hnědých skvrn na listech rostlin. Abyste tomu předešli, dbejte na to, aby po každém zalévání nezůstával v podmisce přebytečný zbytek vody. Pokud se tak stane, jednoduše se jí zbavte a květináč důkladně vysušte, než jej vyměníte za suchý podšálek.

Nebo naopak je vody nedostatek.

Nedostatek vody naopak způsobuje i hnědé skvrny na rostlinách. Pokud tedy zjistíte, že vaše rostlina neabsorbuje dostatek vody, pravidelně ponořujte květináč do velké nádoby naplněné vodou, dokud se na povrchu neobjeví vzduchové bubliny, a nechte jej odkapat.

Pozor na příliš studenou vodu

Rostliny jsou velmi citlivé na změny teploty, které mohou způsobit tepelný stres, což u některých druhů (zejména tropických rostlin) vede ke skvrnám na listech a zpomalení růstu. Důrazně proto doporučujeme zalévat rostliny vodou o pokojové teplotě, a to jak v létě, tak v zimě.

Pozor na tvrdou vodu

Rostliny se obvykle zalévají vodou z vodovodu, která je bohužel bohatá na vodní kámen, který má tendenci poškozovat listy některých druhů. Existuje jednoduchý lék: Naplňte nádobu vodou a nechte ji několik hodin odstát, než začnete rostliny zalévat.

Poznámka: pro stoprocentně přírodní zalévání můžete zvolit také sběrač dešťové vody.

Příliš mnoho hnojiva

Příliš mnoho hnojiva může také způsobit, že se na rostlinách objeví hnědé skvrny. Řešení: rozdělte hnojení do větších vzdáleností a co nejvíce ho omezte, aby vaše rostliny mohly znovu získat zdraví!

Nedostatek světla

Pokud rostlina nemá dostatek světla, její listy se začnou barvit nebo žloutnout. Abyste tomu předešli, je nutné zkontrolovat, zda jsou rostliny vystaveny světlu, a umístit je do blízkosti přirozeného zdroje, například okna, nebo optimalizovat umělé osvětlení místnosti.

Nadměrné teplo

Nadměrné teplo ze slunce nebo radiátoru může poškodit zdraví rostlin. Proto se důrazně doporučuje držet je co nejdále od zdrojů tepla, aby se zabránilo vzniku hnědých skvrn na listech.

Nedostatečná vlhkost vzduchu

Rostliny potřebují v přímém prostředí minimální vlhkost, jinak listy usychají a hnědnou. Pokud jsou tedy vaše místnosti příliš suché, nezapomeňte rostliny pravidelně postřikovat vodou nebo nainstalujte zvlhčovač vzduchu.

Leave a Response