Blog

15 trvalek, které na zahradě kvetou celé léto

74views

Zde jsou trvalky doporučené odborníky:

1. Anýz isop (Agastache)

Tato rostlina pocházející ze Severní Ameriky kvete dlouho od června do října.
Je dekorativní a jedlá. Kvůli silné vůni se k ní hmyz nepřibližuje. Je odolná vůči horku a suchu a daří se jí na slunných, dobře odvodněných stanovištích, vhodných

2. Bluestar (Amsonia)
Tato vytrvalá rostlina pochází z celé Severní Ameriky a roste divoce v různých klimatických podmínkách – od hor po pobřeží a od písčitých ploch po vlhké prérie.Díky své toleranci k různým podmínkám se Amsonia stala z divoké květiny zahradní květinou.

Její květy jsou modré, hvězdicovité a objevují se od května do konce června. Může růst jako keř a nepotřebuje příliš mnoho údržby.

3. Myši (Achillea)
Je to vzpřímeně rostoucí rostlina s jemnými kapradinovitými listy a květy, které mají barvu od al po jasně červenou, pastelově oranžovou, jasně žlutou a fuchsiově růžovou.

Pochází z mírného evropského a asijského podnebí, ale naturalizovala se i v Severní Americe. V mírném podnebí začíná kvést koncem jara a kvete po celé léto. Přitahuje motýly a včely.

Dlouho vydrží také řezaná a pěstovaná v květináčích.

4. Echinacea
Echinacea je vytrvalá bylina, kterou si oblíbil každý. Květy, listy a kořeny mají zdraví prospěšné vlastnosti. Přitahuje včely a motýly. Zahrádkáři ji milují, protože nepotřebuje mnoho péče, odolává horku i suchu.

Barvy květů se pohybují od různých odstínů růžové až po bílou. Kvete od června do září.

5. Muškát
Všude vidíme velké barevné květy hořčice. Kromě hrnkových druhů však existují i některé vytrvalé odrůdy. Kvetou od poloviny jara do pozdního podzimu. Odkvetlé květy je třeba seříznout.

6. Bodlák (Echinops)
Echinops jsou také známé jako kulovité bodláky. Mají kulovitý tvar, ale jejich listy nejsou příliš špičaté. Nejsou to pravé bodláky. Neměly by se zaměňovat s echinopsisem, což je velký druh kaktusu z Jižní Ameriky. Jejich květy jsou modré a s přibývajícím věkem vytvářejí více květů. Odolávají suchu a horku a kvetou i během července a srpna.

7. Rakytník řešetlákový (Eryngium)
Eryngium má s echinops několik společných znaků. Obě rostou do výšky, jejich květy jsou modré až fialové a dávají jim přednost včely a motýli. Ale zatímco echinops má špičaté listy, eryngium má špičaté květy. Kvete od června do konce září. Jakmile květy uvadnou, můžete je na rostlině ponechat, aby dodaly zahradě zajímavost a strukturu po celé zimní měsíce.

8. Deka květina (Gaillardia)
Kvete po celé léto a její barvy jsou pestré a zářivé. Odrůdy ‚Mesa Yellow‘, ‚Mesa Peach‘ a ‚Mesa Bicolor‘ připomínají miniaturní slunečnice, zatímco ‚Mesa Red‘ a ‚Burgundy‘ vypadají velmi podobně jako planoucí slunce.

9. Bullseye (Heliopsis)
Je podobná blankytnému květu. Není divu, že patří do stejné čeledi rostlin (Asteraceae), kterou sdílejí také se sedmikráskami, astrami a slunečnicemi. Kvete v červnu, červenci a srpnu v symfonii barev a teplých odstínů žluté a červené.

10. Susan černooká (Rudbeckia)
Žádný seznam letně kvetoucích trvalek není úplný bez zmínky o rudbekii. Kvete po celý červenec až do konce září. Ne všechny odrůdy rudbekie však mají černá „oka“.
Rudbeckie je všestranná trvalka, která zkrášlí každou zahradu. Nevyžaduje velkou údržbu a je poměrně odolná vůči srnčí a jiné lesní zvěři. Rozšiřuje se sama.

11. Japonská sasanka
Jestliže modřence označují přechod z jara do léta, japonská sasanka kvete od konce léta do podzimu. Navzdory svému asijskému původu se tyto trvalky staly v Evropě a Severní Americe zahradními stálicemi. Snadno se šíří pod zemí. Mohou dorůstat velmi vysoké výšky.

12. Falešné indigo (Baptisia)
Kvete od začátku léta a listy mají modrozelené odstíny. Má květy podobné hrášku. Tato trvalka, která roste jako hustý keř, odolává díky hlubokým kořenům náročným podmínkám, jako je sucho a jílovitá půda. Maximálního potenciálu kvetení dosahuje ve třetím roce růstu.

13. Polštářovitý květ (Scabiosa)
Scabiosa je přezdívána „polštářová květina“.Odříznutí opotřebovaných květů vás povzbudí k tvorbě nových. Její růžové, vínové, bílé nebo fialové květy jsou oblíbené u včel a motýlů. Než si ji koupíte, buďte opatrní, protože existují i jednoleté odrůdy.

14. Vousatý jazyk (Penstemon)
Tato elegantní trvalka má silný kůlový kořen, který je pozůstatkem jejího původního divokého prostředí. Milují ji ptáci a včely a pěnice. V závislosti na druhu kvete v dubnu, květnu a červnu nebo v červnu a červenci či červenci a srpnu.

15. Sklenice na víno (Callirhoe involucrata)
Patří do čeledi ibiškovitých, pomalu rostoucí a pocházející ze Severní Ameriky. Kvete od časného jara a po celé léto. Tvoří podložku pohárkovitých květů ve všech odstínech červené (vínová, purpurová, žhavě růžová a sytě červená). Stejně atraktivní jsou i listy, které se podobají květům nalby. Protože ve svém přirozeném prostředí rostou tyto trvalky na kamenitých březích a suchých loukách, mohou se snadno přizpůsobit zahradám s nízkou dostupností vody.

Leave a Response