Blog

Hnojení paprik v červnu. Dodejte jim živiny ve formě zálivky a odměňte se zdravými plody.

94views

Máte na zahradě několik rostlin paprik a nemůžete se dočkat, až uvidíte jejich lahodné plody? Podpořte je v kvetení a tvorbě lahodných plodů pomocí některých živin.

Aby se paprikám dařilo a poskytovaly bohatou úrodu, musíte rostlinám zajistit správnou zálivku, ale také hnojivo. Právě pravidelné hnojení totiž udržuje rostliny zdravé a odolné, takže se můžeme těšit z bohatých květů a dobré úrody. Jaké živiny jsou pro papriky ideální? Čím bych je měl nyní hnojit, aby kvetly, plodily a dařilo se jim?

Zalévání paprik

Pokud máte papriky na záhonech, zalévejte je pravidelně až čtyřikrát týdně. V současné době máme poměrně velká vedra a papriky nemají rády vysychání půdy. Je lepší ji udržovat trvale vlhkou, ale ne přemokřenou. Pokud máte papriky ve skleníku, zalévejte je každý den. A jakmile začnou rostliny plodit, nezapomeňte je vyvážit nebo použít nějakou oporu, aby se větvičky nelámaly.

Hnojení paprik

Papriky by se měly hnojit jednou za čtrnáct dní níže uvedeným hnojivem. Pokud zvolíte komerční hnojivo, věnujte pozornost dávkování a intervalu uvedenému na obalu výrobku. A co je pro papriky ideální? Je to tráva a dřevěný popel. Tráva se tedy musí nechat zkvasit. Při současných teplotách to nebude trvat déle než týden. Výsledek bude obsahovat draslík, dusík, fosfor, železo a další živiny, které podporují zdraví rostlin. Samozřejmě také podpoříte růst kořenů, zdravé listy a spoustu květů.

Naproti tomu popel ve formě prachu, který by měl pocházet výhradně ze dřeva, obsahuje draslík, fosfor a vápník. Neobsahuje dusík, ale obsahuje vápník, který je pro papriky velmi důležitý. Zabraňuje totiž suché hnilobě konců plodů. Toto hnojivo lze použít také na rajčata, okurky a dýně.

Příprava hnojiva pro papriky

Připravte si plastový kbelík o objemu 10 litrů a do jeho středu nasypte posekanou trávu. Doplňte vodu a nádobu umístěte na slunné místo v zahradě. Tekutinu každý den promíchejte. Přibližně za týden obsah zkvasí a bude připraven k obohacení.

Pokud se v kbelíku nacházejí také kopřivy nebo jiné plevele s květy či semeny, je vhodné hnojivo před použitím přecedit přes plátno. Zabráníte tak přeplnění záhonu. Jakmile je hnojivo připraveno, smíchejte jeden díl hnojiva a deset dílů vody a přidejte sklenici drceného popela. Promíchejte, počkejte alespoň hodinu a aplikujte na papriky.

Leave a Response