Blog

Jahodníky se již objevují: jak s nimi správně zacházet? Kdy je odstranit, kdy je ponechat?

68views

Rostliny jahodníku se již objevují, a tak si klademe otázku, jak s nimi naložit, aby rostliny nestresovaly. Následuje několik osvědčených rad, jak s jahodami naložit.

Jahodníky plodící sladké plody nechybí na většině zahrad. Jejich sladkou chuť si oblíbily nejen děti, ale i dospělí. Obsahují významné množství vitaminu C a dalších prospěšných látek, které podporují lidskou imunitu. Kromě toho se z nich připravuje mnoho lahodných pochoutek. Ať už jde o zmrzlinu nebo dezert. Protože však jahodníky již začaly ukazovat své úponky, zjistěte, jak s nimi nejlépe naložit.

Rostliny jahodníku

Tyto rostliny jahodníku odstraňujeme, ale na záhonech je nenecháváme. To platí zejména v případě, že rostliny dozrávají nebo pokud máte stále plodící jahodníky, které budou plodit až do listopadu. Pokud byste je nechali na záhonech, potřebují vyživovat. Což znamená, že by běhouny odebíraly nejen energii, ale i vodu, živiny, a to na úkor plodů. Ty by pak byly menší a méně chutné.

Odstraňování rostlin jahodníku z jahodníku

Rostliny jahodníku je vhodné odstraňovat čistými ostrými nůžkami, aby nedošlo k poškození rostliny. Případně, aby se zabránilo přenosu houbových chorob na rostliny jahodníku. Odříznuté jahody poté zlikvidujte nebo je použijte k získání nových sazenic. Na delších stoncích se vytvoří více rostlin. Měli byste však vybrat rostlinu blíže k . Odřízněte stonky na každé straně a vzniklé rostliny nechte ve vodě zakořenit. Poté je zasaďte do květináče s propustným substrátem.

Hnojení a přesazování sazenic jahodníku

Přibližně v srpnu nebo začátkem září, když jsou rostliny jahodníku silné, je můžete přesadit na záhon. Nezapomeňte mezi nimi ponechat správné rozestupy, asi 25 centimetrů. Zalévejte je a dodejte jim živiny, které potřebují na zimu. K hnojení používejte kompost, přesněji řečeno kompostový zákvas. Na závěr bychom chtěli upozornit, že byste měli používat pouze rostliny ze zdravých jahodníků. Vyhoďte všechny rostliny jahodníku, které vyrostly na jahodníku trpícím houbovými chorobami.

Leave a Response