Blog

Jak zalévat v horkých dnech: správné množství vláhy a jak udržet půdu vlhkou

86views

Přestože většina z nás léto miluje a užívá si ho plnými doušky, naše zahrady mohou trpět. Co můžeme udělat pro to, aby měla zahrada v horkých dnech dostatek vláhy? Jaká jsou pravidla pro zalévání a proč?

V horkých dnech jsou možnosti zalévání rostlin omezené. Zalévání má určitá pravidla. Jinak bychom mohli přijít o úrodu a krásu kvetoucích rostlin, které zkrášlují exteriér. Kdy a jak zalévat zahradu v teplých dnech? Co se stane, když zaléváme zeleň, když svítí slunce? A jak udržet potřebnou vláhu v půdě?

Dobré vědět

Je důležité si uvědomit, že správné zalévání nemusí být striktně každodenní, pokud je dostatečně intenzivní, aby se voda vsákla více než několik centimetrů pod povrch. Je to stejné jako v případě krátkého a silného lijáku a nočního slabého deště. Druhá možnost je také rozhodně lepší a pro zahradu prospěšnější. Optimální zalévání rostlin v květináčích a nádobách zahrnuje také odčerpávání přebytečné vody. V opačném případě by mohlo dojít k uhnívání kořenů.

Pravidla pro zalévání v horkých dnech

V horkých dnech je prostě nutné sednout si a zalévat zahradu brzy ráno. Do doby, než se plně rozvine sluneční světlo. Faktem je, že ranní teploty vzduchu jsou obecně nižší, takže při vydatném zalévání se voda dostane ke kořenům, kde vykoná svou práci. Ta spočívá především v přenosu živin do rostlinných pletiv, tedy v jejich výživě.

Kromě rána je možné zalévat i večer, ideálně před západem slunce. Účinek je podobný. Jen je třeba dbát zvýšené opatrnosti proti nechtěným návštěvám slimáků, kteří si libují ve vlhkém prostředí a během jediné noci mohou způsobit škody na budoucí úrodě. Je třeba se mít na pozoru. Doporučuje se pravidelné kypření okolí rostlin, které ztěžuje slimákům pohyb a také zabraňuje nadměrnému odpařování vlhkosti z půdy.

Proč nezalévat během dne

Pokud byste se rozhodli zalévat v nejteplejší části dne, tedy v té nejslunečnější, pak byste toho určitě litovali. Při zalévání působí kapky vody na list takovým způsobem, že vedou ke vzniku tmavých spálených skvrn na listech. Zároveň se při zalévání ke kořenům voda velmi rychle odpařuje a neplní svůj účel.

Jak udržet vláhu v půdě

Humus pomáhá udržet v půdě potřebnou vlhkost. Kvalitní humus a další organické složky zajistí zvýšenou vlhkost půdy. Bahno na povrchu záhonů nebo truhlíků zajistí ochranu před nadměrným odpařováním vody. Můžete použít trávu i slámu. Povrch záhonu nebo květináče je dobré pravidelně kypřit, aby se rozrušila případná suchá vrstva.

Leave a Response