Blog

Jaké rostliny proklínají nezkušené pěstitele na dače: šíleně krásné, ale rozrůstají se hůř než plevel

Растения
69views

Krásný dačický pozemek osázený nenáročnými rostlinami, které nevyžadují zvláštní péči, je snem snad každého obyvatele venkova.

Někdy se však některé druhy květin a keřů mohou stát skutečným problémem kvůli své schopnosti šířit se po celém území.

V tomto článku vám poradíme, jak se takovým situacím vyhnout a zachovat estetický vzhled zahrady – stačí nevysazovat žádnou z rostlin uvedených v tomto seznamu.

Portulaca

Portulaca, která svou ostrou chutí lehce připomíná citron, se dá jíst, ale většina zahrádkářů ji pěstuje jako okrasnou rostlinu.

Nenechte se však zmást její krásou: portulaka je velmi odolná a houževnatá, a jak roste, mění se z dekorace v nebezpečný plevel. Pokud nedokážete odolat její kráse, ohraďte prostor určený pro portulaku kamennými nebo cihlovými obrubami a pravidelně ji plejte, aby se nekontrolovatelně nerozšiřovala.

Amarant

Další jedlá rostlina, která má jemnou, lehce oříškovou chuť, ale používá se hlavně jako dekorace.

Nezapomínejte však, že amarant se množí semeny – a stejně jako většina stejných plodin může na pozemku rychle a snadno zakořenit a zabírat další a další území. Abyste zabránili přemnožení této rostliny, nezapomeňte na jaře odstranit přebytečné sazenice.

Škumpa

Shodou okolností se tento výběr skládá výhradně z jedlých rostlin, které slouží jako prvek výzdoby zahradních a parkových ploch – vše výše uvedené platí i pro sumach.

Navzdory své kráse lze tuto rostlinu označit za svého druhu parazita. Proto je důležité pravidelně odstraňovat přebytečné výhonky sumachu, aby nedošlo k jeho napadení vašeho pozemku a potlačení jiných rostlin a plodin.

Leave a Response