Fazole nejsou tak masovou plodinou jako okurky nebo brambory, ale ani bez nich se neobejdete, protože mezi luštěninami jsou nejoblíbenější.
Je nenáročná, užitečná a oblíbená v kuchyni. Proto je třeba myslet na to, jak sklízet, abyste ji uchovali.
Sklizeň fazolí
V závislosti na odrůdě, způsobu pěstování a podnebí začíná sklizeň fazolí v červenci a končí na podzim.
1. Sklizeň je lepší naplánovat na ráno, aby z prasklých lusků vypadlo méně zrn.
2. Sklizeň se provádí vytrháváním rostliny s kořenem, nikoliv samostatně po luscích. Keře se pak nechávají sušit ve stínu a na volném prostranství s vhodným materiálem pod nimi.
3 Po dvou týdnech dosáhnou fazole tzv. technické zralosti.
4. Poté se musí vyjmout z lusků a několik dní sušit, než se konečně uloží do skladu.
Abyste se vyhnuli škůdcům, sušte sušená zrna v troubě vyhřáté na 60 °C po dobu 5 minut.
Fazole se skladují při teplotě 16-18 stupňů Celsia.