Blog

Když se pěstování okurek nedaří: Na co si dát pozor a jakých zásadních chyb se nedopustit

83views

Okurky jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Některým lidem se však jejich pěstování jednoduše nedaří. Přitom to není žádná raketová věda. Jde jen o to vyvarovat se zásadních chyb. Na co si dát pozor, abyste si zajistili bohatou úrodu okurek?

Okurky patří jednoznačně k naší nejoblíbenější zelenině. Jsou chutné, zdravé a osvěžující. Můžete na nich pěstovat okurky a salátovou zeleninu. Je to zelenina s minimem kalorií a díky obsahu draslíku se dobře odvodňuje. Na které chyby si dát pozor, abyste si mohli vychutnat vlastní bohatou úrodu?

Nevhodná půda a nesprávný způsob výsadby

Vše začíná výběrem půdy. Okurky potřebují kyprou, výživnou a na humus bohatou půdu. Na záhon dejte 10 cm silnou vrstvu vyzrálého kompostu. Zelenina má ráda prohřátou půdu, proto je vhodné asi týden až měsíc před výsevem přikrýt půdu černou fólií. Sazenice okurek vysazujte do řádků vzdálených od sebe 10 až 20 cm a půdu nakypřete až k děložním listům. Hlavní stonek musí zůstat nad půdou, aby rostlina nezahnívala.

Nedostatek světla a slunečního záření

Pro okurky je třeba vybrat vhodné stanoviště. Sluneční světlo je pro ně základní potřebou. Dopřejte jim ho tedy dostatek. Zasaďte je na místo, kde budou mít dostatek slunečního světla alespoň 8 hodin denně. Bez toho nikdy nezískáte silné a chutné plody. Této zelenině velmi prospívá pravidelné ranní světlo, které jí pomůže zbavit se poletující rosy. Ta by jinak mohla způsobit velké množství plísní nebo hniloby.

Špatná technika okopávání

Okurky byste měli okopávat dříve, než kolem nich vyroste plevel . Čím menší plevel je, tím snáze se hubí. A přestože se záhon může na první pohled zdát téměř čistý, stačí jen velmi opatrně a citlivě uhrabat povrch půdy. Takto klíčící plevel ani nemá čas vyrůst. Vaše okurky tak zůstanou bez nežádoucího plevele.

Pozor na vysychání a studenou vodu

Okurky je vhodné pravidelně ráno a večer osušovat, zejména odstátou a vlažnou vodou. Nikdy je nezalévejte v poledne. Při zalévání zalévejte hlavně pod listy. Jinak podpoříte vznik různých nebezpečných plísní. Pokud při zalévání vytvoříte kolem okurek velké louže, zamokřená půda zabrání přístupu vzduchu ke kořenům.

Nevhodné rostliny nebo sousedé okurek

Je třeba dávat pozor na to, co vysazujete v okolí okurek. Mohlo by to nepříznivě ovlivnit jejich správný růst. Určitě nesázejte v blízkosti okurek brambory. uvolňují do půdy látku, která okurkám neprospívá. Na druhou stranu však ředkvičky mohou okurkám prospívat. Pokud je při výsadbě okurek vysadíte na okraje kopečků hlíny, budou účinně odpuzovat mšice.

Leave a Response