Blog

Korálová choroba: rozpoznání a léčba v zahradě

73views

Korálovec je poměrně vzácné, ale velmi nepříjemné houbové onemocnění: obtížně se léčí, může způsobit úhyn některých stromů a velmi rychle se šíří zahradou. Je důležité jí předcházet co nejdříve a rychle jednat, když se objeví.

Korálová choroba je způsobena houbana Nectria cinnabarina. Prosakuje ranami do dřevní tkáně stromu pak se tam vyvíjí, což způsobuje ucpání cévy stromu. Již není schopen přijímat mízanapadené části postupně vysychají a strom odumírá. Tato houba má v oblibě zejména odumřelé větve a živí se jimi, když jsou rozklad.

Jaké jsou příznaky?

Zpočátku si můžete všimnout změnu barvy kůry stromu a jemné praskliny. O měsíc později puchýřky které vypadají jako malé oranžové polštářky se usídlí na stromě. Mají kulovitý tvar, zpočátku jsou zbarvené červenou barvou, růžová nebo korál pak tmavší. Někdy mohou připomínat malé kuličky. V této fázi je již onemocnění hluboce infiltrovaná do vaší rostliny.

Všimněte si také vysychání pupenů, a oslabení dřeva a vadnutí listů. Houba se usazuje v rostlinných zbytků a dokonce i v půda a rychle se šíří na další stromy.

Na kterých rostlinách se korálovec vyskytuje?

Je to nemoc, která postihuje dřevinyzejména stromy. Některé druhy jsou citlivější:

  • mezi ovocné stromy kaštan, fík, rybíz, lískový ořech, vlašský ořech, hruška, jabloň, jeřáb…
  • mezi okrasné dřeviny albízie, bříza, dub, forzýtie, magnólie, kaštan, topol a lípa…

Jak ji ošetřit?

Navštivte korálové onemocnění postihuje především oslabené stromykteré již trpí nějakou chorobou nebo zraněním nebo mají hodně odumřelého dřeva. A dobrá údržba zahrady a pravidelné odstraňování rostlinných zbytků omezí riziko šíření. To platí pro všechny rostliny: od dobré podmínky pro pěstování pomáhají jim lépe odolávat parazitům.

Prevence je lepší než léčba. Proti proudu:

  • Udělejte si pravidelně přidávejte hnojivo aby strom získal dostatečnou sílu a odolal útokům.
  • Dezinfekce vždy pečlivě své nástroje před prořezáváním stromů.
  • Použijte hojivý tmel po prořezání, protože houba proniká do ran.

Po objevení prvních příznaků:

  • Oškrábejte puchýřky.
  • Odřízněte všechny postižené části stromu. a zlikvidujte je bez kompostování.
  • Pokud je strom vážně zasaženbude nutné dospět k tomuto smutnému konci: strom zcela pokácetabyste omezili riziko šíření na další rostliny v zahradě.
  • Po prořezávání nemocných částípoužijte hojivý tmel na rány a přidejte kopřivový purin u paty stromu, případně jej pohnojit, aby posílil.

Nikdy nevypalujte puchýřky přímo na stromě: způsobilo by to velký stres stromu, aniž by došlo k úplnému vymýcení choroby, která se často nachází hluboko v půdě.

Poté se vyhněte výsadbě nových stromů na pozemcích, které již byly napadeny.

Leave a Response