Blog

Nepodceňujte žloutnutí a kroucení listů papriky. Co to znamená a jak rostliny chránit

201views

Proč listy papriky žloutnou? Co se s nimi děje, i když se o ně tak dobře staráte? Jak tomuto problému co nejrychleji zabránit, abychom mohli sklízet bohatou úrodu?

Papriky patří k oblíbeným druhům zeleniny na většině zahrad. Můžete je pěstovat i v nádobách na zahradě nebo na balkoně. Jejich pěstování není nijak náročné. Je však pravda, že se někdy mohou objevit žluté nebo zkroucené listy. V takovém případě poznáte, že s paprikami není něco v pořádku. Co to je a jak rostlinám pomoci?

Žloutnutí listů paprik

Žloutnutí listů paprik, ke kterému dochází na bázi rostliny, obvykle souvisí s nedostatkem dusíku. Přestože rostlina potřebuje k bohatému kvetení především draslík, dusík podporuje zelené části a nesmí chybět. Proto je vhodné papriky hnojit například kopřivovým zákysem. Obsahuje dusík, draslík, ale také fosfor a další živiny. Je vhodné jej aplikovat jednou měsíčně. Mezitím přihnojujte například , protože obsahuje také vápník, který rostlina potřebuje.

Mšice a mšice na paprice

Mšice a mšice bohužel mohou rostliny také zahubit. Jedná se o savé škůdce, kteří nejenže kroutí listy na rostlinách, ale mohou také způsobit jejich žloutnutí. Dobře si rostliny prohlédněte, a pokud na spodní straně listů najdete výše zmíněné škůdce, téměř bez čekání použijte postřik. Můžete zvolit například chemický postřik Primor. Případně si připravte nějaký na bázi oleje. Stačí smíchat 1 lžíci oleje, 1 lžíci mýdla a jeden litr vody.

Kroucení listů paprik

Záleží na tom, zda jsou listy zkroucené nebo zkrabacené. V druhém případě, kdy jsou listy zkroucené, mají rostliny nedostatek vápníku. Doporučuje se hnojit ledkem s vápníkem. Případně můžete vyzkoušet drcenou nebo kostní moučku. V dalším případě, kdy se listy stáčejí do ruličky, myslete na zálivku. Je možné zalévat jednou vodou z vodovodu, jednou dešťovou vodou. Je také možné, že voda neobsahuje dostatek bóru, který je důležitý pro vývoj rostlin. Chcete-li tento problém vyřešit, sáhněte po kyselině borité.

Pozor také na třásněnky, které mohou vážně znehodnotit listy. Listy žloutnou a můžete pod nimi vidět bělavé skvrny. Jedná se tedy také o savý hmyz, který poškozuje rostliny. Nejlepší je, když na ně použijete nimbový olej smíchaný s trochou vody a mýdla. Kupte si také lepicí desky. Ne žluté, ale modré, třásně jsou lákavé.

Leave a Response