Blog

Teplé počasí a péče o trávník: jak udržovat svůj zelený ráj

76views

Léto je období, kdy se mnozí z nás těší na dlouhé dny strávené venku na zahradě, grilování a odpočinek na trávníku. Teplé počasí však přináší i problémy, které mohou ohrozit zdraví a vzhled našich trávníků. Jak tedy správně pečovat o trávník, aby byl zelený a svěží i v těch nejteplejších dnech?

Zavlažování: Klíčový faktor úspěchu

Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o trávník v horkém počasí je správné zavlažování. Trávník by měl být zavlažován hloubkově, ale méně často, aby se podpořil růst hlubokých kořenů. Ideální je zalévat trávník brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je odpařování minimální. Během intenzivních veder je vhodné kontrolovat vlhkost půdy a podle potřeby zálivku upravit.

Sekání.

Dalším důležitým krokem je správné sekání trávníku. V horkých měsících je třeba zvýšit výšku sečení. Vyšší tráva lépe chrání kořeny před přímým slunečním zářením a pomáhá udržet vlhkost v půdě. Důležité je také udržovat nože sekačky ostré, aby se tráva nevytrhávala, ale čistě sekala.

Hnojení: správná výživa pro silný trávník

V létě je také důležité zajistit trávníku dostatečnou výživu. Používání hnojiv s pomalým uvolňováním může pomoci udržet váš trávník silný a odolný vůči tepelnému stresu.. Doporučuje se hnojit nižšími dávkami a častěji, aby nedocházelo ke spálení trávníku. Před aplikací hnojiva je vhodné trávník důkladně zalít, aby se živiny dostaly ke kořenům.

Prevence a ochrana proti chorobám

Teplé a vlhké počasí je ideální pro růst plísní a chorob trávníku. Pravidelné provzdušňování trávníku pomáhá zlepšit cirkulaci vzduchu a snižuje riziko vzniku plísní. Důležité je také sledovat příznaky onemocnění a v případě potřeby použít vhodné fungicidy.

Ochrana před sluncem a stínem

Pokud můžete, zajistěte trávníku v době největšího horka stín. Toho lze dosáhnout například pomocí slunečníků nebo pergol. Zastínění pomůže snížit tepelný stres a udržet trávník svěží. Při plánování zahrady je také vhodné zvážit výsadbu stromů, které mohou v budoucnu poskytovat přirozený stín.

Foto: Zdeněk Šťastný, PhDr: Pixabay

Výběr odolných odrůd

Pro horké podnebí je také vhodné zvolit odolné odrůdy trav, které lépe snášejí teplotní extrémy. Některé druhy trav, jako je kostřava rákosovitá nebo jílek vytrvalý, jsou známé svou odolností vůči suchu a vysokým teplotám.

A konečně,

Péče o trávník v teplém počasí může být náročná, ale díky správným postupům a pravidelné údržbě je možné udržet trávník zdravý a zelený po celé léto. Důležitá je prevence a včasná reakce na jakékoli změny stavu trávníku. Díky těmto tipům můžete své zahradě poskytnout tu nejlepší péči a užívat si krásné letní dny na dokonalém trávníku.

Zdroje informací: zahradkar.cz, pestujeme.cz

Náhledová fotografie: Pixabay

Leave a Response