Blog

Chystáte se na sběr borůvek? Jak je sbírat v lese, abyste nedostali pokutu?

93views

Les je plný bohatství, najdete v něm nejen spoustu hub, ale také borůvky. Musíš jich nasbírat tolik, abys z nich mohl uvařit koláč, jinak dostaneš pokutu. Jejich použití k prodeji je nezákonné, i když je najdete po celé zemi. Mějte to na paměti během prázdnin na chalupě.

Borůvky jako pochoutka a všelék

Modré bobule rostou v každém lese, podporují imunitu v době slabosti, jsou plné vitaminů, antioxidantů a minerálů. Jsou vynikající nejen v koláčích, ale také při přípravě borůvkových knedlíků. Je však třeba je sbírat v přiměřeném množství. Za prodej borůvek může být uložena i vysoká pokuta. Borůvky a lesní plody jsou pro osobní potřebu každého, ale pouze v případě, že si z lesa neodnesete plné sklenice borůvek. Chraňte tedy naše přírodní zdroje. Musí jich být dost pro všechny.

Foto: Pixabay

Jak správně sbírat borůvky

Zapomeňte na hřebenykteré vytrhávají borůvky a ničí porost. Dlouhodobé poškození borůvek je nevratné. Proto urychlením sběru borůvek pouze přispíváte k jejich zničení. Těmto pomocníkům se včas vyhněte, protože jsou zákonem zakázáni. Těm, kteří toto pravidlo poruší, může být uložena pokuta až do výše 10 000 Kč.

Na borůvčí nesmí jezdit motorky ani auta. Ani to naše zákony neumožňují. Pokud chcete sbírat borůvky, používejte nohy a ruce. Vydejte se na cestu pěšky.. Do lesa není povolen vjezd motorovým vozidlům. Pokud vás někdo uvidí, můžete dostat vysokou pokutu za nedbalost.

Máte chuť sbírat jmelí, sazenice, hrabanku nebo stromky? Na to také raději zapomeňte. Narušení přírodního ekosystému by znamenalo jen neštěstí a vaše peněženka by mohla přijít i o dukáty. Před návštěvou lesa je samozřejmostí seznámit se s místními pravidly a předpisy. Pokyny najdete nejen na informačních tabulích u vstupu do lesa, ale i na webových stránkách, kde se dozvíte, jak na to., ale také na internetových stránkách místních lesních správ. Vždy se pokyny řiďte včas.

Zdroje informací:

Náhledová fotografie: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o něj podělit.

Leave a Response