Blog

Čistí, snižuje napětí a usnadňuje usínání. Pijte tento čaj pravidelně

124views

Levandule není jen zahradní kráska. Tato oblíbená rostlina má mnoho dalších využití, včetně blahodárných účinků na naše zdraví. Nálev ze sušených květů levandule má poměrně dost cenných vlastností. Odvar pomůže uklidnit podrážděné nervy, zmírnit bolesti hlavy a pomůže při zažívacích potížích.

Levandule. Při vyslovení tohoto slova se nám okamžitě vybaví francouzská Provence a fialové krajiny. Tato rostlina pochází ze Středomoří, ale vyskytuje se i v jiných částech světa s podobným klimatem.

Existuje více než 40 druhů levandule. Nejběžnější jsou oddenky levandule úzkolisté (známé také jako levandule lékařská), levandule širokolisté nebo levandule francouzské, které mají výraznou, intenzivní vůni.

Levandule: použití

Antiseptické nebo antimykotické vlastnosti levandule jsou známy již dlouho. Levandule je malý keřík, který dorůstá výšky až 90 cm. Ve spodní části má dřevnaté stonky a v horní části zelené stonky pokryté stříbrnými chloupky. Obvykle kvete fialově, ale občas jsou některé odrůdy bílé nebo růžové.

Rostlina nachází využití zejména v tradiční bylinné medicíně. V tomto případě jsou surovinou pouze květy. K čemu se levandule používá? Ukazuje se, že nálev z ní může přinést mnoho prospěšných účinků na naše zdraví.

Květy levandule obsahují silici, třísloviny, organické kyseliny, minerální soli, fytosteroly a antokyany. Taková směs má uklidňující, antiseptické a protikřečové účinky. Levandulový čaj je užitečný, pokud bojujete s bolestmi břicha. Odvar navíc stimuluje vylučování žlučových žaludečních šťáv a urychluje trávení. Nálev z levandule může také pomoci zmírnit nadýmání a koliku a pomáhá léčit poruchy trávení a zácpu.

Pročišťuje, snižuje napětí a usnadňuje usínání. Pravidelné pití

Pravidelné pití levandulového nálevu má také uklidňující účinek na nervový systém, snižuje napětí a usnadňuje usínání. Odvar se může osvědčit také jako účinný prostředek proti bolestem hlavy.

Levanduli lze použít také při potížích s dutinami a bolestech v krku, v takovém případě je dobré ji inhalovat. Pokud trpíte infekcí močového měchýře, můžete levanduli použít také. Odvar má antiseptické a močopudné účinky.

Na co dalšího pomáhá pití levandulového nálevu? Zde je jejich seznam:

  • zmírňuje nervové napětí,
  • zmírňuje křeče,
  • pomáhá zmírnit premenstruační napětí,
  • uvolňuje svaly,
  • pomáhá při zažívacích potížích,
  • zmírňuje migrény,
  • podporuje koncentraci,
  • usnadňuje usínání.

A tím to nekončí. Levandulový éterický olej se často používá například jako zklidňující prostředek při akné. Pití levandulového čaje také zvyšuje produkci kolagenu, a ten rozjasňuje pleť.

Levandulový nálev: příprava

Jak připravit levandulový nálev? Jednoduše nasypte jednu čajovou lžičku sušené levandule do sklenice vroucí vody a nechte ji přikrytou asi 15 minut. Po této době si můžete aromatický odvar vychutnat.

Samozřejmě můžeme sáhnout i po hotových čajích. Ty lze snadno zakoupit např. v čajovnách nebo lékárnách.

Leave a Response