Blog

Levný lék z lékárny na žloutnutí listů okurek – chrání před chorobami a zvyšuje výnosy

344views

Všimli jste si, že listy vašich okurek žloutnou, a nevíte, co s tím? Žloutnutí listů okurek může signalizovat různé problémy, často je však důsledkem nedostatku živin nebo napadení chorobami. Naštěstí existuje jednoduchý a levný prostředek z drogerie, který může pomoci v boji proti tomuto problému tím, že ochrání vaše rostliny před dalším poškozením.

Rozpoznání příčiny žloutnutí listů okurek

Žloutnutí listů okurek, známé také jako chloróza, je jev, který může postihnout okurky v kterékoli fázi jejich růstu. Příznaky jsou především žloutnutí listů, které často začíná na mladších listech a časem se rozšíří i na starší listy.

Před podniknutím jakýchkoli kroků je důležité pochopit, proč listy okurek žloutnou.

Nejčastějšími příčinami jsou:

  • Nedostatek živin: především hořčíku, železa a dusíku.
  • Houbové a bakteriální choroby: například moučnatost nebo antraknóza.
  • Stres způsobený prostředím: Příliš mnoho vody, příliš málo světla nebo extrémní teploty.

Peroxid vodíku jako lék na žloutnutí listů okurek

Tento přírodní prostředek má fungicidní účinek a aktivně nasycuje půdu kyslíkem. Tímto způsobem nejen pomáhá zlepšit růst rostliny, ale také umožňuje její návrat k životu.

Peroxid vodíku je vynikajícím hnojivem pro rajčata, okurky, papriky a další zahradnické rostliny. Je to jeden z nejdostupnějších a nejlevnějších prostředků pro zvýšení růstu rostlin, zlepšení imunity a ochranu rostlin před různými chorobami.

Postřik a zalévání peroxidem vodíku:

  • Zvyšuje imunitu rostlin,
  • posiluje kořenový systém,
  • urychluje růst sazenic,
  • okysličuje půdu.

Jak aplikovat peroxid vodíku na žloutnoucí listy okurek?

Okurky jsou více než jiné rostliny náchylné k různým chorobám: strupovitosti, padlí, moučnatosti a mnoha dalším, které napadají více či méně v závislosti na podmínkách prostředí. Chcete-li okurky před patogeny ochránit, řiďte se jednoduchými, ale účinnými radami.

Především je třeba okamžitě odstranit z rostliny zažloutlé listy s bílým povlakem, aby se patogeny nerozšířily na zbývající listy.

Pro zdravé listy připravte následující roztok: 20 ml 3% peroxidu vodíku na 1 litr vody. Nalijte do lahve s rozprašovačem a rozetřete na okurky.

Tento roztok můžete použít jak k listovému postřiku, tak k zalévání u báze rostliny, což pomůže v boji proti patogenům v půdě a na povrchu rostliny. Je důležité nepřehánět koncentraci, protože příliš silný roztok může rostliny poškodit.

Tento recept je nejlepší používat preventivně – jednou týdně.

Leave a Response