Zalévání zeleniny nespočívá jen ve správném zalévání rostlin. Je to složitý proces, který vyžaduje znalosti a dovednosti, abyste se vyvarovali chyb, které mohou negativně ovlivnit zdraví a výnos rostlin.
Zeleninu už nezalévám studenou vodou
Základní chybou, kterou dělá mnoho lidí, je zalévání zeleniny studenou vodou. Příliš studená voda může rostlinám způsobit teplotní šok a způsobit jejich horší růst.
Zajímavé je, že teplota vody není důležitá jen pro okrasné rostliny, ale také pro zeleninu. Pokud například zaléváte okurky nesprávnou vodou, mohou ztratit svůj správný tvar. Nejlepší vodou pro zalévání rostlin je voda s vlažnou teplotou.
Na listy vodu neliji
Další chybou, která se dělá, je zalévání listů místo kořenů. To může listy nejen spálit, ale také oslabit, takže jsou náchylnější k houbovým chorobám. To postihuje mnoho rostlin včetně rajčat. Při zalévání je vhodné pamatovat na to, že voda by se měla lít na půdu, a ne na rostlinu. Tím se sníží riziko vzniku houbových chorob.
Nenastavuji velký proud vody
Zalévání zeleniny z velké výšky nebo příliš silným proudem vody je další chybou, která může poškodit choulostivé rostliny a vyplavit živiny z půdy. Chcete-li zelenině poskytnout optimální podmínky pro růst, zalévejte ji jemně a z malé výšky.