Blog

V Chorvatsku se do moře vůbec nesmí. Podívejte se, co se stalo

114views

Do Chorvatska v těchto dnech jezdí desetitisíce až statisíce Slováků. Očekává se tradiční nápor na začátku prázdninové sezony, ale letos by strastiplná cesta k Jadranu plná ucpaných dálnic nemusela být tím nejhorším, co tuzemské rekreanty na místě čeká. Jak se totiž ukazuje, moře a pláže letos nejsou v ideálním stavu.

Nedá se v něm koupat

Stav, do kterého se obvykle dostávají na konci sezóny, ostatně platí na mnoha místech i dnes. A je to stav velmi výrazného znečištění, které na některých místech dokonce znemožňuje přístup k moři. „Tosi opravdu musí dělat legraci. Přijeli jsme před dvěma dny a odpoledne jsme se chtěli jít koupat. Ale moře bylo úplně hnědé a nechutně zpěněné. Na něco takového své děti nepošlu.,“ říká pan Michal Vavřina z Jihlavy. „Druhý den jsme to zkusili znovu, ale situace se opakovala. Nezbývalo nám nic jiného než se otočit a vrátit se domů. Narychlo jsme si objednali letecký zájezd do Egypta.,“ říká zklamaný cestovatel s odkazem na destinaci, která byla letos mezi lidmi ze Slovenska více než oblíbená.

Vavřínové se vydali na Hvar, kde je situace již kritická a i místní ji označují za ekologickou katastrofu. „Vposledních letech to bylo špatné, ale to, co se děje letos, je opravdu děsivé. Bojíme se, že celá sezóna bude zničena.,“ vyjádřil své obavy Mario, který vlastní dva bytové domy v letovisku Jelsa. „Zřejmě se to rozkřiklo. a lidé teď na poslední chvíli ruší naše rezervace. Ale já nemůžu být překvapen.“

Na skutečně špatný stav Hvaru upozornil i deník Slobodna Dalmacija. Deník přinesl svědectví místních obyvatel, kteří tvrdí, že různé lodě, výletní i soukromé jachty, způsobují vážné znečištění moře a pláží. Počet těchto lodí se neustále zvyšuje a zřejmě si nedělají hlavu s tím, že vypouštění odpadu do moře je zakázáno. Dobře vědí, že toto nařízení nikdo nevymáhá. Ráno je moře ještě čisté, ale v době, kdy lodě začínají vyplouvat, je odpoledne už velmi špinavé.

Co s tím můžeme dělat?

Podobná situace je i na dalších oblíbených místech v Chorvatsku. Obecně platí, že čím populárnější místo, tím více lidí a lodí. Tím pádem je zde větší riziko znečištění. Určitou vinu však nesou i místní podnikatelé, kteří si často zjednodušují práci na pobřeží a často nechávají vypouštět odpad z restaurací přímo do moře.

Například na plážích ostrova Hvar je možné narazit na obrovské špinavé skvrny o průměru sto metrů i více. Otázkou je, zda se s tím bude něco dělat a zda budou plavidla, ale i místní podniky kontrolovány, aby moře neznečišťovaly.

Leave a Response