116
Hned na úvod je třeba poznamenat, že dachaři nemají k otázce stříhání česneku po sklizni jednotný postoj.
Někteří tento postup provádějí téměř okamžitě po usušení.
Je opravdu nutné česnek po sklizni ořezávat?
Ve skutečnosti je tento postup přinejmenším zbytečný: kořeny ani stonky česneku neškodí.
Naopak, jejich přítomnost přispívá k tomu, že produkt zůstává chutný a kvalitní.
Předpokládá se, že česnek, který nebyl po sklizni ořezán, vydrží bez větších obtíží až do jara.
Díky tomu také česnek neztrácí svou šťavnatost, vůni a chuť.
Výrobek můžete pouze mírně oříznout. Jakmile česnek dobře vysušíte, měli byste ponechat celý stonek a odstranit pouze zjevně vysušená místa.
Kořenů se však nemusíte dotýkat vůbec.
add a comment